«Η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να υλοποιήσει το σχέδιό της. Αυτό το μήνυμα έχει σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις». Είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών όσον αφορά τις κινήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και με φόντο τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για την κατασκευή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.
Το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται από τη διάσταση που λαμβάνει το θέμα, αν και, λίγο-πολύ, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον έβλεπαν πώς εξελίσσονταν τα πράγματα. Ωστόσο, όπως διαμηνύουν, «η ταχεία εφαρμογή του συγκεκριμένου πλάνου είναι μονόδρομος, με στόχο να επωφεληθούν πρωτίστως οι τοπικές κοινωνίες και γενικότερα η χώρα».
Η κατασκευή κλειστών ελεγχόμενων δομών, λένε στην κυβέρνηση, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της νέας πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και ταυτόχρονα αναγκαία προϋπόθεση για να κλείσουν οι υπάρχοντες ανοιχτοί και άναρχοι καταυλισμοί. Χαρακτηρίζουν πρακτικά αδύνατο να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα -εξηγούν- προηγήθηκε «εξαντλητικός διάλογος» με τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Δεν είναι δυνατόν ο διάλογος να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι ώστε να δικαιολογηθεί η αδράνεια», σημειώνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι τοπικές κοινωνίες, επισημαίνει η ίδια πηγή, μόνο κερδισμένες μπορούν να βγουν από την κατασκευή των κλειστών ελεγχόμενων δομών, αφού αφενός θα μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές και αφετέρου, θα περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ταυτόχρονα, οι νέες δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα έχουν μέσα πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα, ενώ το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα σχετίζεται με την «αποτρεπτική» λειτουργία των συγκεκριμένων χώρων για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας.
Οποιαδήποτε τοπική αντίδραση, λέει το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ενδεχομένως έχει σαν βάση τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι κατανοητή σε έναν βαθμό, γιατί οι νησιώτες έχουν κουραστεί να ακούν υποσχέσεις και υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης από όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Παραιτήσεις
Την ίδια ώρα πάντως στα συγκεκριμένα νησιά η Νέα Δημοκρατία δεν βιώνει και τις καλύτερες στιγμές της. Ήδη, στις 9 Ιανουαρίου την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Λέσβου υπέβαλε ο Στρατής Καραγεωργίου, διαφωνώντας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κυρίως για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενώ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στις ΝΟΔΕ Σάμου και Χίου.
Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σάμου Γιάννης Μάρκος, θα συνεδριάσουν τα μέλη της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής με σκοπό να στείλουν τις μαζικές παραιτήσεις τους στα κεντρικά του κόμματος, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης. «Στείλαμε επιστολές στον πρωθυπουργό και στους αρμοδίους. Μας ζήτησαν να βάλουμε πλάτη. Πόση πλάτη να βάλουμε; Έχουμε βγει από τα ρούχα μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μάρκου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Για την ιστορία, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στα τρία νησιά κατά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου ήταν: 45,65% στη Χίο, 34,13 % στη Σάμο και 38,99% στη Λέσβο.