Τρεις παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία 24ωρα αναδιαμόρφωσαν τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να μην τις αφήσει αναπάντητες και να προχωρήσει στην προσωπική στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού. Η πρώτη ήταν η τοποθέτησή του στις εξελίξεις της υπόθεσης Novartis, η δεύτερη για την ανάγκη διεκδίκησης περισσότερων κονδυλίων από την Ε.Ε. και η τρίτη, η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου.
Όσον αφορά την Προανακριτική Επιτροπή, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν παρενέβαινε και παρέπεμπε για δηλώσεις στα μέλη αυτής, ωστόσο στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ευθέως μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φαίνεται ότι βρίσκεται σε πανικό αφού οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και επιλέγει να αναμειχθεί στο έργο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Ο ίδιος επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο αυτής της συζήτησης» και τον κατηγορούν ότι παραποιεί την πραγματικότητα. Και αυτό, αφενός -κατά τις ίδιες πηγές- «δεν υπάρχει καμία Κοινοτική Οδηγία σε ισχύ, στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός» και αφετέρου, η διαδικασία επιλέγεται όχι από τη ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ αλλά από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος για παράτυπη διαδικασία την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, όταν ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία, κατ’ ανάλογο τρόπο, που ακολούθησαν οι εισαγγελείς της Τακτικής Δικαιοσύνης. «Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να βγουν οι κουκούλες, γιατί φοβάται τις αποκαλύψεις και μέχρι πού μπορούν να φθάσουν», σημειώνουν στην κυβέρνηση.
«Ξεπέρασε και τον εαυτό του»
Σχετικά με την υφιστάμενη πρόταση για την Ελλάδα και το μερίδιό της από τον κοινοτικό Προϋπολογισμό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, εάν παρουσιαζόταν ενόσω ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν επρόκειτο να την αποδεχθεί. «Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του. Καταγγέλλει τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας πριν καν αρχίσει η Σύνοδος!», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι «θα ήταν πιο έντιμο για τον ίδιο και ωφέλιμο για τη χώρα, εάν στήριζε τη μεθοδική διεκδίκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για περισσότερους πόρους για την πατρίδα μας. Πραγματικούς, όχι "πέτσινους", σαν τα 7,5 δισ. ευρώ που δήθεν είχε εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας».
Όσον αφορά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα στα εθνικά θέματα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «πρωτοφανές πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας να επικαλείται δηλώσεις Τούρκου υπουργού, διεκδικώντας την… παρασημοφόρησή του. Η επιδίωξη κομματικού οφέλους δεν δικαιολογεί τα πάντα», σημείωσε. Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «θλιβερό κατάντημα και σύμπτωμα πανικού να διαστρεβλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τις δηλώσεις ενός Τούρκου υπουργού σε μια απεγνωσμένη επιδίωξη κομματικού οφέλους».
Η Ελλάδα, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας επί της ουσίας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού (κάλεσε την Αθήνα να… μάθει να μοιράζεται στην ανατολική Μεσόγειο), είναι διαχρονικά έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, είναι όμως -επίσης διαχρονικά- «ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό». Σχετικά με την Αν. Μεσόγειο, σταθερός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποτελέσει η χώρα μας κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.