Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρω-προϋπολογισμό

Οι τέσσερις «προκλήσεις» στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Προβληματικό στοιχείο η περικοπή των κονδυλίων για τη Frontex. Πέτσας: «Κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου».

Οι ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρω-προϋπολογισμό

Δύσκολη θεωρείται εξ αντικειμένου η σημερινή αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με θέμα τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021-2027. Και αυτό διότι αυτός σχεδιάζεται μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση, πείθοντας τους εταίρους να στηρίξουν την Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας της κρίσης.

Τέσσερα είναι τα θέματα -προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου- στα οποία ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο για τη χώρα μας: η Συνοχή, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό και η κλιματική αλλαγή. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και -κατ’ επέκταση- για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς με λιγότερους κοινοτικούς πόρους χρειάζεται να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει ακόμα περισσότερο λόγω Brexit. To Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς και με την αποχώρησή του από την Ε.Ε. προκύπτει ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως. Κάτι που δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες συνεισφορείς, αλλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ που χρηματοδοτούνται από το ταμείο συνοχής.

Από την άλλη, υπάρχει διαφορά θέσεων όσον αφορά το μέγεθος του νέου Προϋπολογισμού σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της Ε.Ε. Χαρακτηριστική η εκτίμηση του Προέδρου  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ότι «είμαστε ακόμη μακριά από μια αποδεκτή πρόταση».

Χαμένο έδαφος

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, «υπέστη μια πολύ μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, ενώ άλλες χώρες προχώρησαν πιο γρήγορα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό θα μείνει χωρίς μια απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητούμε να στηρίξει την Ελλάδα σε επίπεδο συνοχής, για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Και αυτό το διεκδικούμε», τόνισε.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στην ελληνική πλευρά σχετικά με τα ζητήματα της μετανάστευσης, καθώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει περιοριστεί, με άκρως προβληματικό στοιχείο την περικοπή των κονδυλίων για τη FRONTEX. Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με φόντο την ανακοίνωση ότι θα κλείσουμε τις λιγνιτικές μας μονάδες μέχρι το 2023, πλην μίας, της Πτολεμαΐδας, η οποία θα κλείσει το 2028. Συνεπώς, λένε στην κυβέρνηση, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός της ταχείας διαδικασίας αλλά και της ικανής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μετάβασης στις εμπλεκόμενες περιοχές.

Όσον αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, η κυβέρνηση αρνείται οι Έλληνες αγρότες να έχουν σημαντικές μειώσεις στα χρήματα τα οποία λαμβάνουν και σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει, μεταξύ άλλων, σύμμαχο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι, είχε παρατηρηθεί ταύτιση απόψεων.  

Σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «των μειωμένων πόρων και των αυξημένων αναγκών, κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v