Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο

Ζητούν την απόσυρση διάταξης που, όπως λένε, βάζει περιορισμούς στην πριμοδότηση συνασπισμού κομμάτων. Από την αντιπολίτευση «ναι» στο νομοσχέδιο λέει μόνο η Ελληνική Λύση.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον εκλογικό νόμο. Με τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν αιτήσεις αντισυνταγματικότητας.

Την αντίδραση προκάλεσε διάταξη που προβλέπει πως το μπόνους δεν δίνεται στο πρώτο κόμμα, αν ο μέσος όρος του συνασπισμού κομμάτων που το απαρτίζουν, δεν ξεπερνά το ποσοστό του δεύτερου κόμματος.

«Έστω πως έχουμε ένα συνασπισμό κομμάτων που παίρνει 60%. Αν το δεύτερο κόμμα πάρει 31%, τότε θα είναι αυτό που θα πάρει το μπόνους», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Θα είναι λυπηρό να συνεχίσετε τη λογική των διαχωρισμών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε πως το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου καθώς όπως είπε, «ουσιαστικά απαγορεύει να δοθεί το μπόνους σε συνασπισμούς κομμάτων». Έκανε λόγο για «κομματικούς τακτικισμούς» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη ρύθμιση και «να μην υποστηρίζει πράγματα που είναι πέραν των θεσμών». Μάλιστα είπε προς τα «γαλάζια» έδρανα: «Τι φοβάστε; Μήπως συνεργαστεί μαζί σας το ΚΙΝΑΛ; Μήπως συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή τη δική μας πριμοδότηση αν σας ξεπεράσουμε στις επόμενες εκλογές;».

Να σημειωθεί πως ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει πριμοδότηση 20 εδρών σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα πάρει ποσοστό 25%. Το μπόνους αυξάνεται σταδιακά, ώστε να φτάσει τις 50 έδρες για ποσοστό 40%. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση, ενώ διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ωστόσο για να εφαρμοστεί από την επόμενη αναμέτρηση ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Με δεδομένο πως δεν διαμορφώνεται αυτή η πλειοψηφία, ο νέος εκλογικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ στη μεθεπόμενη αναμέτρηση.

Η κυβέρνηση έχει πει πως όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα προχωρήσει σε διπλές κάλπες, για να «καεί» η απλή αναλογική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v