Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της κυβέρνησης μετά το Βερολίνο

Αναζητά πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας στη διεθνή σκακιέρα. Πώς ερμηνεύει το Μέγαρο Μαξίμου τη στάση Ερντογάν. Το στοίχημα του Νταβός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι επαφές με Microsoft και Google.

Η στρατηγική της κυβέρνησης μετά το Βερολίνο

Τις επόμενες κινήσεις της μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου μελετά η κυβέρνηση, παρακολουθώντας ταυτόχρονα με ιδιαίτερη προσοχή τη συνέχεια της διαδικασίας και τη στάση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή τα συμπεράσματα της Διάσκεψης ως ένα κατ’ αρχάς θετικό πρώτο βήμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλα θα κριθούν από την πορεία των πραγμάτων, αλλά και εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις εξελίξεις. Θέση, την οποία διατύπωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου οι διπλωματικές κινήσεις εκ μέρους της χώρας μας να είναι απόλυτα συντονισμένες και στοχευμένες.

Η ελληνική πλευρά αναζητά μια εμφανώς πιο ενεργή συμμετοχή της στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο και βεβαίως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Έτσι, δηλώνει έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η επιχείρηση «Σοφία» (ήδη συζητείται η επαναφορά της) για την αντιμετώπιση των διακινητών και τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα με προορισμό τη Λιβύη. Η επιχείρηση διακόπηκε τον Μάρτιο 2019 εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την αποβίβαση των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα από τα πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στη ναυτική επιχείρηση. Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της εκεχειρίας, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, η αποστολή μπορεί να είναι στρατιωτική, πολιτική ή μεικτή, βασική όμως προϋπόθεση είναι να έχει επιτευχθεί εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών της χώρας, τόσο σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και των ομολόγων του, όσο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.  «Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης από τους Αγίους Αναργύρους, ο οποίος εκτίμησε ότι «η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

«Ψύχραιμη αυτοπεποίθηση»

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν, ενώ ενοχλήθηκε προφανώς και από το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ στην Αθήνα, αμέσως πριν πάει στη Διάσκεψη του Βερολίνου». Ό,τι και να λέει ο Τούρκος πρόεδρος ή οποιοσδήποτε άλλος, λένε οι ίδιες πηγές, «εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα. Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός αύριο μεταβαίνει στο Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχει στο φημισμένο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι επενδύσεις, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα αναζητήσει την ευκαιρία να πείσει τους υψηλούς συνομιλητές του και για το δίκαιο των ελληνικών αιτημάτων όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία Τουρκίας - κυβέρνησης Τρίπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει «κλείσει» σημαντικές συναντήσεις με προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους (CEO) πολυεθνικών κολοσσών, ανάμεσα στους οποίους η Microsoft και η Google. Παράλληλα, θα έχει συζήτηση με έναν δημοσιογράφο, θα μετέχει σε πάνελ για την πράσινη ανάπτυξη, ενώ θα έχει και τετ α τετ με ηγέτες άλλων χωρών, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του διεθνούς του προφίλ και σύναψης νέων συμμαχιών στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα δώσει το παρών στο ελβετικό θέρετρο για το παγκόσμιο οικονομικό γεγονός. Προηγήθηκαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v