Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την σπουδαιότητα της Ελλάδος, την γεωγραφική θέση και την ιστορία της, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Εχουμε να συζητήσουμε πολλά, τις εξαιρετικές μας σχέσεις. Κάνουμε πολλά μαζί και η Ελλάδα έχει ανακάμψει για τα καλά. Αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία.
«Προνόμιο» χαρακτήρισε το ότι βρίσκεται στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και η οικονομία αντιδρά θετικά. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως ένα αξιόπιστο εταίρο».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το καυτό θέμα των ημερών, την κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν. Υποστήριξε ότι επί μακρόν οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τον Κασέμ Σουλεϊμανι και ότι σχεδίαζε μια μεγάλη επίθεση. Δήλωσε πως θα ήθελε να δει «κάποια στιγμή» τις ΗΠΑ να αποχωρούν από το Ιράκ.
Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «τέρας» τον Σουλεϊμανί και ερωτηθείς για το ότι ο Τ. Ερντογάν δεν τον θεωρεί τέτοιον άφησε να εννοηθεί ότι κατανοεί το πώς έχει την εσωτερική κοινή, γνώμη, συμπληρώνοντας ότι του προκαλεί έκπληξη αν είπε κάτι τέτοιο.
Σιωπή για τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτήθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις και το εάν προτίθεται να μιλήσει στον Τ. Ερντογάν και απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Συζητώ με τον Ερντογάν και πολλές χώρες για το θέμα της Λιβύης. Μιλήσαμε με την Αγκελα Μέρκελ για αυτό το ζήτημα για το τι συμβαίνει εκεί. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία που εμπλέκεται και νομίζω ότι τώρα η κατάσταση δεν είναι καλή. Εχουμε μια πολύ καλή θέση και θα δούμε αν θα βρούμε λύση στο πρόβλημα.
Αμεσα αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πήρε το λόγο και ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό ότι συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια. Ευελπιστούμε στην δική σας υποστήριξη ώστε αυτή η προκλητική συμφωνία να μην ισχύσει. Αδημονούμε για τη δική σας υποστήριξη γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα.
Μητσοτάκης: Είμαι ικανοποιημένος
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν εξαιρετική τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Αναφέρουν ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών, παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους.
Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προσθέτουν ότι όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνάντησης, αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Από την κυβέρνηση συμπληρώνουν ότι κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσθέτουν ότι κατά τη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.
«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά. Από την πρωθυπουργό - συνεχίζουν - τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή υπογραμμίζουν, υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους δύο αυτούς εταίρους μας.
Συμπληρώνουν επιπλέον ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι, σημειώνουν από την κυβέρνηση, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.
Επιπρόσθετα υπογραμμίζουν πως η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας εν μέσω περιοχών κρίσεων που αναμενόμενα ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, είναι δεδομένη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της στρατηγικής μας σχέσης. Επίσης οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε πως η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.