Μπορεί ο πρωθυπουργός να «ανέβηκε στο βουνό» τις μέρες των Χριστουγέννων για να αποφασίσει -όπως είχε προαναγγείλει- για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο επιλέγει ακόμα να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
«Χρόνος υπάρχει ακόμα. Είμαι πιο κοντά σε απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα», είπε χθες στους δημοσιογράφους, με εμφανή τη διάθεσή του να παρατείνει χρονικά την λύση του αινίγματος. Όσο καθυστερούν πάντως τα… αποκαλυπτήρια, τόσο τα κόμματα και κάποια μιντιακά συγκροτήματα επιδίδονται σε έναν αγώνα ονοματολογίας, με σκοπό να προωθήσουν ή και να «κάψουν» κάποια πρόσωπα που φέρονται ως πιθανοί διάδοχοι του Προκόπη Παυλόπουλου, αν αυτός αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που μόνο συναινετική διάθεση δεν δείχνει από κανέναν για συμφωνία σε μια κοινή επιλογή.
Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους» και σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό κάνει λόγο για την ανάγκη «ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», η οποία πάντως μόνο εύκολο δεν είναι να επιτευχθεί, αν βάλει κάτω κάποιος τις μέχρι τώρα προτάσεις και κάνει τις σχετικές προσθέσεις.
Από τα μέχρι τώρα ονόματα που κυκλοφορούν, το μόνο που θα έχει ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή, εάν προταθεί από τον πρωθυπουργό, είναι αυτό του νυν Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου. Και τούτο διότι, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ζητήσει την ανανέωση της θητείας του, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» και από το γαλάζιο στρατόπεδο, μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 244 ψήφους, όσοι είναι οι βουλευτές των δύο κομμάτων.
Μάλιστα η Κουμουνδούρου έσπευσε χθες να «ρίξει το γάντι» στον πρωθυπουργό, καλώντας τον, «εάν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη ΝΔ και έχει εξασφαλισμένη ευρύτατη πολιτική, αλλά και κοινωνική συναίνεση όπως ορίζει το Σύνταγμα, να εξηγήσει τους λόγους. Να εξηγήσει δηλαδή πού θεωρεί ότι απέτυχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει «ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβιβάζει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε αντικείμενο κομματικών αψιμαχιών».
«Ευρύτερο προοδευτικό χώρο»
Από την άλλη, το ΚΙΝΑΛ, όπως έχει διαμηνύσει η Φώφη Γεννηματά, δεν πρόκειται να ψηφίσει πολιτικό στέλεχος προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία και έχει αντιπροτείνει ο «εκλεκτός» να είναι κάποιος από τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλο.
Ονόματα, ωστόσο, που δεν δέχονται ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αφήνει ανοικτό το δεδομένο να καταθέσει πρόταση και για άλλο πρόσωπο από τον «ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που θα εκφράζει την ανάγκη για ισορροπία στο πολιτικό σύστημα και την εθνική συνεννόηση που σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαία», χωρίς να αποκλείει (απαντώντας σε σχετικό ερώτημα) τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Λουκά Παπαδήμο και τη Μαρία Δαμανάκη.
Και αυτά, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η τελική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αφορά άνδρα ή γυναίκα (όπως ο ίδιος ήθελε εξ αρχής) και τεχνοκράτη ή πολιτικό πρόσωπο (που κερδίζει έδαφος λόγω και της κρισιμότητας στα εθνικά μας θέματα).
Το πέπλο μυστηρίου παραμένει από την κυβέρνηση που υπενθυμίζουν ότι «το περιθώριο για την ανακοίνωση του ονόματος που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπνέει στις 13 Φεβρουαρίου και ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο για να ανακοινώσει την πρόταση του».