Οι ολιγοήμερες χριστουγεννιάτικες διακοπές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέτσοβο ολοκληρώθηκαν χθες και από σήμερα, συνεχίζει -έστω σε πιο χαλαρούς ρυθμούς- τη δραστηριότητά του στην πρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός, λίγο πριν τη δύση του τρέχοντος έτους, θα παραστεί σήμερα στην παρουσίαση της Νέας Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Ελληνικής Αστυνομίας, στο κέντρο εκπαίδευσης στο Μαρκόπουλο, σε μια άκρως συμβολική κίνηση. Όπως διαφάνηκε και από τη συνέντευξή του στο «Βήμα», η ασφάλεια των πολιτών εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και παρά τις αυξημένες καταγγελίες περί αστυνομικής βίας.
«Είχα πει προεκλογικά ότι θα αφήσω την Αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Οι πολίτες το άκουσαν και μας εμπιστεύτηκαν γιατί ζητούν ασφάλεια στις γειτονιές τους», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη στήριξή του στον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Αστυνομία «στο χρέος που ανέλαβαν να υπηρετήσουν».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε μια οργανωμένη πολιτεία το μονοπώλιο της νόμιμης βίας το έχει μόνο το κράτος και μάλιστα, δεν ασκείται από επιλογή, αλλά από ανάγκη, πάντα στο όνομα του κοινού καλού, την ίδια ώρα πάντα που κρατά αποστάσεις από «μεμονωμένες», όπως τις χαρακτηρίζει, συμπεριφορές αστυνομικών που ξεπέρασαν τα όρια και οι οποίες διερευνώνται.
Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, κατά τα οποία οι πολίτες τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης του αισθήματος της ασφάλειας. Κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της «για τα παιδιά που είναι στις κλούβες των ΜΑΤ, τους καταστηματάρχες που ύστερα από κάθε πορεία πρέπει να μαζέψουν τα σπασμένα και να κυνηγάνε την ασφαλιστική εταιρεία για να αποζημιωθούν μήνες μετά, τους φοιτητές που κάποιοι τους εμποδίζουν να πάνε στο μάθημα και όσους έχουν μια ιδιοκτησία την οποία έχουν καταλάβει ορισμένοι με το “έτσι θέλω”».
Ερμητικά κλειστά
Ο πρωθυπουργός, κατά τις προηγούμενες μέρες, φέρεται να έχει πάρει και τις τελικές του αποφάσεις όσον αφορά τον επόμενο «ένοικο» του Προεδρικού Μεγάρου, με τα κυβερνητικά στόματα ωστόσο να παραμένουν… ερμητικά κλειστά. Αυτό που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους και είναι σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την κυβερνώσα παράταξη, αλλά να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου.
«Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν», επισημαίνει.
Την ίδια ώρα, τα εθνικά θέματα και ιδίως σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού, ο οποίος πλέον δεν αποκλείει ακόμα και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όσον αφορά τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στον διάλογο με τη γείτονα τόσο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όσο και για τις διερευνητικές επαφές, αλλά και για το πολιτικό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Διευκρινίζει δε πως όταν η χώρα μας προσφύγει στη Χάγη για να λύσει τη διαφορά της με την Τουρκία, «θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου». Και το δύσκολο διπλωματικό πόκερ καλά κρατεί…