“Σε μία περίοδο που σοβαροί κίνδυνοι και απειλές πολλαπλασιάζονται για την πατρίδα μας, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας” σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
“Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι” τόνισε, κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Μίλησε για “ώρα ευθύνης” και για “προσκλητήριο” από το οποίο όπως επεσήμανε, “δεν πρέπει να απουσιάζει καμία πολιτική δύναμη”. Να σημειωθεί πως η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο υπουργός σημείωσε πως η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πιο προωθημένη, καθώς θεωρούσε πως το δικαίωμα έπρεπε να το έχουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού ενώ είχε επίσης ταχθεί υπέρ της επιστολικής ψήφου. Ωστόσο, με δεδομένες τις θέσεις των άλλων κομμάτων -σημειώνεται πως για να εφαρμοστεί η ρύθμιση απαιτούνται τουλάχιστον 200 "ναι" στην Ολομέλεια- η κυβέρνηση αναζήτησε κοινό τόπο.
“Κάναμε τα πάντα για να πετύχουμε τις αναγκαίες συγκλίσεις”, ανέφερε ο υπουργός.
Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων για να εφαρμοστεί χρειάζεται 200 "ναι". Την αποδοχή συγκεκριμένων θέσεων για να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά:
-H διακομματική επιτροπή να έχει την ευθύνη επί της αποδοχής ή όχι των αιτήσεων και τη γενική ευθύνη επί της διαδικασίας
-Η ανανέωση των εκλογικών καταλόγων εξωτερικού να γίνεται σε ετήσια και όχι σε δεκαετή βάση
-Η πρόβλεψη πως θέματα εφαρμογής του νόμου μπορούν να ρυθμίζονται με απόφαση Υπουργών να καταργηθεί
-Η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους να ρυθμίζονται μόνο με σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αποδήμων. Αυτό να γίνεται με τα 2/3
-Να υπάρξει διαχωρισμός του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με ξεχωριστό πεδίο για υποψηφίους αποδήμων ώστε να είναι υποχρεωτικής η εκλογή τους
Μίνι “κόντρα” υπήρξε όταν ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για “γενναία κωλοτούμπα” και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεφύγει από “την προσχηματική κριτική”. Απαντώντας η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε “εμείς ανοίξαμε το θέμα. Μιλάτε για κωλοτούμπα; Εσείς κάνατε στροφή. Μην χρησιμοποιείτε τέτοιες εκφράσεις, γιατί αδικείται τον εαυτό σας”.
Υπέρ της επιστολικής ψήφου τάχθηκε για μία ακόμη φορά η εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέροντας “δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού”
“Θεωρούμε πως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ενσωματώνει βασικά κριτήρια που είχαμε θέσει” σημείωσε από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας. Επεσήμανε πως “είναι θετικές οι αλλαγές που έγιναν”, ενώ αναφέρθηκε σε επιμέρους βελτιώσεις που είναι απαραίτητες (π.χ. πρόβλεψη για διαγραφές αν δεν πληρούνται τα κριτήρια μετά από ένα διάστημα).
Θετική στο νομοσχέδιο είναι η Ελληνική Λύση, ενώ αρνητική ήταν η θέση του ΜΕΡΑ 25.