Με ένα θετικό και ένα αρνητικό δεδομένο προσήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα.
Το θετικό είναι ότι τόσο η Ουάσιγκτον (πιο έντονα) όσο και η Μόσχα (εμφανώς πιο ήπια) εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη περί καθορισμού θαλασσίων ζωνών.
Το αρνητικό, ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με χθεσινή δήλωσή του, προαναγγέλλει την ουδετερότητα της Συμμαχίας στις ελληνοτουρκικές διαφωνίες. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται εξαρχής να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να πείσει τους εταίρους να μη σταθούν «αδιάφοροι όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους του».
Η τακτική των ίσων αποστάσεων, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, αδικεί την Ελλάδα, η οποία ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της ηρεμίας στην περιοχή μας, κάτι όμως που, ως φαίνεται, δύσκολα θα βρει «ευήκοα ώτα» στους υπόλοιπους ηγέτες κατά την επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.
Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε αίτημα της τουρκικής πλευράς για διμερή συνάντηση αντιπροσωπειών. Από ελληνικής πλευράς, πέραν του πρωθυπουργού, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Διπλωματική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το επιτελείο του, έθεσε στον κ. Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Και όπως ο ίδιος τονίζει, «θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες». Η στάση της Τουρκίας, εκτιμούν στην κυβέρνηση, οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση, με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπενθυμίζει στον Τούρκο πρόεδρο τη συμφωνία που έκαναν στην τελευταία τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ότι δηλαδή υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές για αναθέρμανση των σχέσεών τους, χωρίς όμως αυτό να τηρείται από τους γείτονες.
Καλή γειτονία
Σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. συμπλέει με τις ελληνικές θέσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο παραπέμπει στην «ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτική» προς τη χώρα μας τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της καλής γειτονίας, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωνε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell για τις εξελίξεις.
Η Ελλάδα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, και προειδοποιούν: «Ας μη διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».
Όσον αφορά την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν αποκλείεται, ανάλογα και με τις εξελίξεις, να συγκληθεί ακόμα και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση από τον πρωθυπουργό.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «η κυβέρνηση κάθε φορά θα εξετάζει ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο, ώστε να υπάρχει πάντα πλήρης ενημέρωση των άλλων πολιτικών κομμάτων, γιατί η στόχευση είναι εθνική και χρειάζεται όλα τα κόμματα να έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων».