Σε μια έντονα ιδεολογική ομιλία, ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο 13ο συνέδριο της ΝΔ, έδωσε έμφαση στα εθνικά μας θέματα, διαμηνύοντας: «Δεν διαπραγματεύτηκα ποτέ τις ιδέες μου είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος και δεν κρύφτηκα ποτέ. Είμαστε Φιλελεύθεροι – κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Είμαστε Πατριώτες - κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Είμαστε ενωμένοι, είμαστε όρθιοι και είμαστε μάχιμοι. Και θα νικήσουμε! Ως το τέλος».
Η νέα κυβέρνηση, εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός, «ξεκίνησε πολύ καλά» και το δείχνει αυτό, όπως είπε, «η αποδοχή της από μεγάλα ποσοστά του Ελληνικού λαού! Που εκτιμά θετικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις: Για την κατάργηση του άσυλου ανομίας στα Πανεπιστήμια. Για τη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Για την αλλαγή του Συντάγματος και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις βουλευτικές εκλογές. Και κυρίως για τη μείωση της φορολογίας και την μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων…Αυτά όλα ο λαός τα εγκρίνει! Καθαρά».
Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Είναι λαθρομεταναστευτικό το πρόβλημα, έτσι το λέω εγώ. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες. Δείχνουμε κάθε ευαισθησία στους αληθινούς πρόσφυγες που είναι πλέον ελάχιστοι, οι άλλοι οι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες. Κριτές που σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε». Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε, είναι άμεσα τα κλειστά κέντρα, διαχωρισμός των παράνομων και γρήγορες αποφάσεις για απονομή ασύλου και επαναπατρισμό όσων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις. «Η χώρα μας υφίσταται έναν άτυπο λαθροαποικισμό, αυτό δεν αλλάζει εύκολα, θέλει χρόνο» και άσκησε κριτική στην Ε.Ε. που «κοιμάται» και στον ΣΥΡΙΖΑ και τους κονδυλοφόρου του που αποκαλούν αυτές τις απόψεις ακροδεξιές. «Εμείς λέμε αυτά που λέει ο Μακρόν, ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του μεταρρυθμιστικού κέντρου στην Ευρώπη, είναι και αυτός ακροδεξιός; Ούτε τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού δεν σεβάστηκαν, τον κατήγγειλαν ως ρατσιστή», σημείωσε.
Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: «Φάνηκε πόσο επιζήμια ήταν η συμφωνία. Η Ελλάδα έδωσε τα πάντα από την αρχή και όνομα και αναγνώριση εθνότητας και αναγνώριση γλώσσας, ενώ τα Σκόπια θα έκαναν κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον αν προχωρούσε η διαδικασία της ένταξής τους. Τελικά παρέμειναν μόνο οι δικές μας πλήρεις παραχωρήσεις που είχαν γίνει εξ αρχής».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «κατανοώ αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω…Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη». Και που επί πλέον, δεν περπατάει… Για την ώρα οφείλουμε να θωρακίσουμε την Ελλάδα από τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, να εκμεταλλευτούμε όλα τα προβλήματα που δημιουργεί κι όλες τις αδυναμίες της και – κυρίως – να δυναμώσουμε την Ελλάδα και τη διαπραγματευτική θέση της. Ώστε μετά να μπορούμε να επιτύχουμε τη δικαίωση της χώρας μας. Την πλήρη δικαίωση της Μακεδονίας και της Ελληνικότητάς της. Από την οποία δεν παραιτούμαστε. Και δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε… Και βεβαίως, αυτοί που υπέγραψαν τις Πρέσπες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κουνάνε το δάχτυλο».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία… «Εμείς ανοίξαμε το δρόμο νέων συμμαχιών - και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί… Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν»!