Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλική συμμαχία στο προσφυγικό ψάχνει ο Μητσοτάκης

Η ατζέντα της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρώμη. Τα μηνύματα, ο συντονισμός και ο νέος ρόλος του Μαργαρίτη Σχοινά. Η κυβερνητική αποτίμηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ιταλική συμμαχία στο προσφυγικό ψάχνει ο Μητσοτάκης

Μπορεί εντός των τειχών η κυβέρνηση να θέλει να διευρύνει τον δημόσιο διάλογο και πέραν του προσφυγικού, σε θέματα της καθημερινότητας, ωστόσο στο εξωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να διεθνοποιεί το ζήτημα και να αναζητά συμμαχίες.

Χωρίς τη στήριξη των εταίρων το σταυρόλεξο παραμένει δυσεπίλυτο, αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρώμη. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, με κοινό πρόβλημα των χωρών τους την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Τόσο η Ελλάδα (κυρίως αυτή), όσο και η Ιταλία σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος ως χώρες πρώτης υποδοχής και αντικείμενο της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών θα είναι ο συντονισμός που απαιτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, ενώ θέτει και την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει στην αναμόρφωση της συνθήκης του Δουβλίνου, την οποία έχει χαρακτηρίσει άκρως προβληματική και ξεπερασμένη. Δεν γίνεται, λένε στην κυβέρνηση, «η Ευρώπη της αλληλεγγύης» να αποδέχεται πρακτικές χωρών που από τη μία απολαμβάνουν τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως την πρόσβαση στη ζώνη του Σένγκεν - και από την άλλη να αρνούνται τον οποιοδήποτε, έστω και τον ελάχιστο, επιμερισμό του προβλήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα προς την Τουρκία να τηρήσει και αυτή τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η «στρόφιγγα» έχει ανοίξει από την τουρκική πλευρά και οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αυξηθεί κατά πολύ.

Τα μέγιστα

Σύμμαχος για την ελληνική προσπάθεια, όπως προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι ο συμπατριώτης μας, νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το συγκεκριμένο ζήτημα, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου. Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα και ενώ έχει δεσμευτεί ότι, μέχρι τον Φεβρουάριο, θα καταθέσει κάποιες από τις πρώτες σκέψεις - κατευθύνσεις για το πώς η νέα Επιτροπή αντιλαμβάνεται τη διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζουζέπε Κόντε θα επικεντρωθούν επίσης στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν, θα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ιταλίας, αλλά και ο σχεδιασμός πολύ σημαντικών ενεργειακών εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ο EastMed. Παράλληλα, θα συζητηθεί η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η ανάγκη η διαδικασία αυτή να παραμείνει ζωντανή, υπό τη σκιά της στάσης που τήρησε η Γαλλία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Όσον αφορά την χθεσινή ολοκλήρωση της συζήτησης και ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως καταγγέλλουν στην κυβέρνηση, «η πλειοψηφία δεν αγνόησε τις θέσεις της μειοψηφίας, αλλά εξέτασε χωρίς δεσμεύσεις τις διατάξεις που έφτασαν από την προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή στην οποία είχαν πλειοψηφία οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Συνεπώς, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «δυστυχώς, δεν έφτασαν στην αναθεωρητική Βουλή πολλές από τις προτάσεις που είχε καταθέσει η ΝΔ, όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η οριζόντια περιβαλλοντική προστασία, που θα ενέτασσε την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία σε ένα σύγχρονο πλαίσιο περιβαλλοντικού ισοζυγίου». Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο, «επέμεινε σε μια μικρή αναθεώρηση γιατί δεν είχε σκοπό τον  εκσυγχρονισμό του Συντάγματος, αλλά την ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v