«Σοβαρό πρόβλημα το προσφυγικό, αλλά δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες και προφανώς την κυβέρνηση».
Με αυτή τη φράση στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη καταδεικνύει τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξει επικοινωνιακά «τη βεντάλια» της θεματολογίας του δημοσίου διαλόγου. Και αυτό, όπως ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση, δίχως να κάνουν βήμα πίσω όσον αφορά την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και επιμένοντας στην πίεση προς την Ε.Ε. για περαιτέρω στήριξη της χώρας μας.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο, με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, θέλει να αναδείξει είναι ότι σε τέσσερις μόλις μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, η κατάσταση σε όλους τους τομείς έχει βελτιωθεί και ειδικά στην καθημερινότητα του πολίτη. Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια έχει και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και -σύμφωνα με τις οποίες- οι πολίτες επικροτούν σε μεγάλο βαθμό τις σχετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και των υπουργών. Αντίθετα, οι εν λόγω έρευνες βαθμολογούν χαμηλότερα την κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού, κάτι που δικαιολογεί και από αυτή την οπτική γωνία την αλλαγή της ατζέντας από το Μαξίμου προς άλλα ζητήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει αποφασισθεί στις συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του, σε κάθε ευκαιρία θα προβάλλεται από τα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη το μέχρι τώρα έργο, μεταξύ άλλων, για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας, τη λήψη μέτρων για τους καταναλωτές, την ενίσχυση των θεσμών και της διαφάνειας, καθώς και την αντιμετώπιση προβλημάτων και παθογενειών του παρελθόντος που επιβαρύνουν τους πολίτες.
Απολογισμός και μεσαία τάξη
Μόνο μέσα σε στον Οκτώβριο, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξαν δέκα (10) νομοθετικές παρεμβάσεις (με πρώτες τον αναπτυξιακό νόμο, τους ποινικούς κώδικες και τη Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας), επτά (7) μεταρρυθμιστικές δράσεις (όπως η Θεσμοθέτηση Εθνικού Μητρώου Υποδομών και η μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα ΑΕΙ για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών), καθώς και επτά (7) επενδυτικές κινήσεις, ανάμεσα στις οποίες η υπογραφή του Σχεδίου ΠΔ για το ΕΣΧΑΣΕ «ELOUNDA HILLS» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, η άδεια δόμησης για το επενδυτικό σχέδιο «KΟILADA HILLS» στο Πόρτο Χέλι και η ολοκλήρωση του masterplan της ΟΛΠ Α.Ε.
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανεβάζουν την ρητορική τους όσον αφορά τα οφέλη -όπως λένε- της μεσαίας τάξης από την εφαρμοζόμενη πολιτική, σε απάντηση και των κατηγοριών περί του αντιθέτου. Η γραμμή που έχει δοθεί στα γαλάζια στελέχη είναι να προβάλλουν πρωτοβουλίες, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμιστικά, η βελτίωση των 120 δόσεων, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή κατά 3 χρόνια.
Όσον αφορά το προσφυγικό, η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι σταδιακά θα ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όπου θα εγκατασταθούν πρόσφυγες ή θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. «Πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη και να μοιραστούν το βάρος», είναι το στίγμα που εκπέμπεται και διαμηνύεται πως η Ελλάδα «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».
Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται χωρίς καθυστέρηση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μια αυστηρότερη πολιτική φύλαξης των συνόρων μας, και το μήνυμα των μαζικών επιστροφών, ότι δηλαδή εφόσον δεν καλύπτονται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την απονομή του ασύλου, οι μετανάστες (που είναι και η πλειοψηφία των… επισκεπτών μας) θα γυρίζουν στις χώρες τους ή στην Τουρκία. Η εφαρμογή της συνολικής δέσμης μέτρων πάντως είναι άγνωστο -προς ώρας- εάν πρακτικά μπορεί να πραγματοποιηθεί, τα ερωτήματα είναι αρκετά και οι παράμετροι στο ζήτημα πολλές και απρόβλεπτες.