Χρειάστηκαν πέντε συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής -που έχει συσταθεί για τον πρώην αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο-, για να ξεκινήσει τελικά η ακρόαση των μαρτύρων. Μετά από μία σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τη σύνθεση των μελών της επιτροπής, οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης δεν πέρασαν χθες το κατώφλι της αίθουσας 150, όπου συνεδρίαζε η προανακριτική.
Αυτό δεν σημαίνει πως έχει γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά και τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής από την άλλη πλευρά. Ωστόσο καμία πλευρά δεν θέλει να πάρει τον «μουτζούρη», δηλαδή να φορτωθεί μία περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία. Έτσι χθες ξεκίνησε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» των ακροάσεων, με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Κ. Φρουζή να κάνει «ποδαρικό» στην προανακριτική.
Είχε προηγηθεί ένα πολυήμερο μπρα ντε φερ των κομμάτων για τη σύνθεση της επιτροπής και μάλιστα υπήρξε και ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Η «σπίθα» που άναψε το φιτίλι της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν η απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) να εξαιρέσει τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη από τις συνεδριάσεις. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η πλειοψηφία επέμεινε στην απόφαση και ανέβαλε την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω της παρουσίας των δύο βουλευτών.
Tελικά μπορεί οι Δ.Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης να μην μπήκαν χθες στην αίθουσα της προανακριτικής, ωστόσο ο Σπ. Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα αναίρεσης της σχετικής απόφασης. Το αίτημα απορρίφθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, που αποτελούν την πλειοψηφία της επιτροπής. Το επιχείρημα ήταν πως οι δύο βουλευτές θα κληθούν ως μάρτυρες και δεν μπορούν να είναι μέλη της επιτροπής.
Επίσης απορρίφθηκε και το αίτημα που υπέβαλε ο Δ. Παπαγγελόπουλος -δια του συνηγόρου του Δ. Τσοβόλα- για εξαίρεση των «γαλάζιων» Θ. Πλεύρη και Κ. Κυρανάκη και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου. Ειδικότερα υπήρξε αίτημα εξαίρεσης για λόγους μεροληψίας, με αναφορές σε δηλώσεις που είχαν κάνει οι τρεις βουλευτές για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα ο Δ. Τσοβόλας είχε πει σε δηλώσεις του πως οι τρεις είχαν εκδηλωθεί υπέρ της «δήθεν σκευωρίας».
Από την πλευρά τους, οι τρεις βουλευτές αρνήθηκαν τις κατηγορίες για μεροληψία. Ο Θ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στη θέση που είχε στο παρελθόν ως νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας πως «όποια πράξη έχω κάνει για τον Άδ. Γεωργιάδη, δεν αφορά στην ερευνώμενη υπόθεση, ούτε ο κ. Γεωργιάδης είναι μηνυτής στη συγκεκριμένη υπόθεση κατά του Παπαγγελόπουλου».
Μετά τις δύο ψηφοφορίες στην επιτροπή, κλήθηκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων ο Κ. Φρουζής, που έκανε μία πρώτη εισήγηση διάρκειας 40 λεπτών. Η συνέχεια θα δοθεί στην αυριανή συνεδρίαση της προανακριτικής, όπου ο άλλοτε ισχυρός άντρας της Novartis αναμένεται να δεχθεί ερωτήματα για το ποια πολιτικά πρόσωπα είχε συναντήσει και ποιο ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων. Χθες ο Κ. Φρουζής φέρεται να είπε πως είχε μία «άτυπη» συνάντηση με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη. Όπως είπε, συζητήθηκε -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- το ενδεχόμενο να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και να καταθέσει για όσα γνωρίζει αναφορικά με την υπόθεση και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Να σημειωθεί πως χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα έδωσε το παρών μόνο ο Σπύρος Λάππας. Ωστόσο στην επόμενη συνεδρίαση θα πάνε κανονικά οι πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετάσχουν στην προανακριτική, ενώ κενές θα μείνουν δύο θέσεις (δεν θα οριστούν αντικαταστάτες των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη).
Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «οι μάσκες έπεσαν» και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι αποφασίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στην προανακριτική, επεσήμανε πως «η σύνθεση της αντιπροσωπείας του παραμένει αναλλοίωτη. Η παρωδία έχει πλέον αποκαλυφθεί».
Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν χθες το βράδυ πως «ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να χτίσει την υπερασπιστική του γραμμή» αλλά προσέθεταν πως το να ταυτίζονται μαζί του Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής «δείχνει το μέγεθος της απόγνωσής τους». Παράλληλα σημείωναν πως «όσο και αν προσπάθησαν με πραξικοπηματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις να δυναμιτίσουν το έργο της επιτροπής θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με την αλήθεια.
Πάντως με τους ρυθμούς που προχωράνε οι συνεδριάσεις, θεωρείται απίθανο να ολοκληρωθούν εντός διμήνου, όπως ήταν το αρχικό σενάριο. Προβλέπεται μία πολύμηνη διαδικασία, που θεωρείται δεδομένο πως θα πυροδοτήσει και νέες πολιτικές συγκρούσεις.