Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί σε μία σειρά θεμάτων μείζονος σημασία στον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει μεταξύ άλλων στα άρθρα που αφορούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στον εκλογικό νόμο (που συνδέεται με την ψήφο των ομογενών) και στα δικαιώματα που σχετίζονται με την εργασία.
Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, παρουσίασαν τις βασικές προτάσεις του κόμματος, στέλνοντας μήνυμα πως δεν θα συναινέσουν στις αλλαγές στην ψήφο των ομογενών, αν δεν υπάρξει θωράκιση μέσω του Συντάγματος. «Είμαστε μακριά» σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως για να πει «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στο άρθρο 54.
Να σημειωθεί πως η συζήτηση ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στις 25 του μήνα. «Απέχουμε από τις αναγκαίες κατευθύνσεις που έχουμε θέσει» επεσήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος. Για να προσθέσει ο Γ. Ραγκούσης πως η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα εμφανίζεται σαν «να μη γνωρίζει η δεξιά δηλαδή ο Γ. Γεραπετρίτης τι ποιεί η αριστερά δηλαδή ο Τ. Θεοδωρικάκος».
Για μία στρατηγική της κυβέρνησης «να ελέγξει κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, αγνοώντας τους δημοκρατικούς κανόνες» μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν στη «γαλάζια» πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μιλώντας για μια «πρόταση που διαταράσσει τη συνταγματική ισορροπία». Συνέχισε λέγοντας «με την πρότασή της αυτή η κυβέρνηση θέτει σε διακινδύνευση τους όρους εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».
Συνέχισε τα πυρά και με αφορμή την απόρριψη από την πλειοψηφία της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τη στάση της «επιδιώκει να οδηγήσει σε παραγραφή υποθέσεις δωροδοκίας υπουργών». Λέγοντας πως για τη Νέα Δημοκρατία, «το Σύνταγμα είναι ένα εργαλείο για να οδηγηθούν υποθέσεις στο αρχείο, στα συρτάρια» και να προσθέσει πως «πορεύεται με μοναδικό κριτήριο τη δική της κυριαρχία σε όλα τα πολιτικά πεδία».
Για «υποκρισία της κυβέρνησης» στο ζήτημα των δικαιωμάτων μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως δεν φαίνεται να γίνονται δεκτές σημαντικές προτάσεις, προκειμένου να καθορίζεται ο κατώτερος μισθός μετά από συλλογική διαπραγμάτευση και να μην υπάρχουν ηλικιακοί διαχωρισμοί.