Ποιες εμπορικές συμφωνίες κλείνονται μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, οι τράπεζες, οι αεροπορικές συνδέσεις και το άνοιγμα της τεράστιας αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα. Ο Κ. Μητσοτάκης και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας.

Ποιες εμπορικές συμφωνίες κλείνονται μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ  θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά και Ελλάδα και Κίνα να προχωρήσουν στην υπογραφή αμοιβαία επωφελών εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών. Την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σαγκάη την περασμένη εβδομάδα ακολουθεί η διήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη χώρα μας, με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς να είναι μεγάλες.

Όπως επιβεβαιώθηκε και από τις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης στην ασιατική χώρα, είναι οριστική η συμφωνία για την απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σαγκάης από το καλοκαίρι του 2020, με άμεσο στόχο την προσέλκυση 500.000 Κινέζων τουριστών έως την περίοδο 2020-2021. Επίσης, ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους στην Αθήνα τα παραρτήματα της Τράπεζας της Κίνας και της  Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, της πρώτης και της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο αντίστοιχα, μέσω των οποίων θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις επενδυτικών προτάσεων κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.

Ενδιαφέρουσες συμφωνίες θεωρούνται και αυτές που ουσιαστικά ανοίγουν την αγορά της Κίνας στα ελληνικά προϊόντα. Μία εξ αυτών ήδη επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας για την προστασία των γεωγραφικών προσδιορισμών και, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δίνει ευκαιρίες στη φέτα, στο ούζο, στο ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα να μπορέσουν να μπουν στην ασιατική αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τα ελληνικά ακτινίδια, που αίρονται όλοι οι περιορισμοί για την αγορά της Κίνας, καθώς και για τον κρόκο Κοζάνης.

Επίσης, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE έχει εκφράσει τη βούληση να φτιάξει τεχνολογικό πάρκο στη χώρα μας, καθώς και εργοστάσιο μεταποίησης, το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η δυνατότητα πώλησης ελληνικών προϊόντων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, που έχει 700 εκατ. πελάτες.

Η πλέον εμβληματική πάντως επένδυση της Κίνας στην Ελλάδα είναι ασφαλώς της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο θα επισκεφθούν το απόγευμα ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο, με φόντο το νέο master plan της εταιρείας και την πρόθεσή της να το μετατρέψει σε κόμβο logistics.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα, είχε συζητήσεις με ηγετικά στελέχη της Αναπτυξιακής Τράπεζας της χώρας (Development Bank of China) που ενδιαφέρονται  να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Εμπορικός πόλεμος

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Βούληση του πρωθυπουργού είναι, με τους κατάλληλους διπλωματικούς χειρισμούς, να μην αποκλείσει εξαρχής καμία χώρα από τις πιθανότητες οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, ιδίως σε μια χρονική στιγμή που έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Υπό το πρίσμα αυτό κάνει το άνοιγμα στην Κίνα, προσδοκώντας στα κεφάλαια της ασιατικής χώρας για να υποστηρίξει το αναπτυξιακό του αφήγημα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Από την άλλη, εξίσου θερμός -υπενθυμίζεται- ήταν ο πρωθυπουργός και για το «σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας από τις ΗΠΑ», αμέσως μετά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Όπως μάλιστα είχε κάνει γνωστό, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είχε συνομιλίες με σημαντικότατους επενδυτές, «οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια στη χώρα μας». Απέδωσε δε το συγκεκριμένο ενδιαφέρον στο γεγονός πως «βλέπουν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, η οποία είναι συνεπής και βλέπει ότι η δημιουργία καινούργιου πλούτου μπορεί να έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις που θα δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τις συγκεκριμένες επαφές και ήδη έχουν στείλει σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μάικ Πομπέο. Στην ομιλία του στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Πομπέο δεν είχε κρύψει ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε να μη δει νέα κινεζική «απόβαση» στην Ελλάδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v