“Ολοκληρωμένη απάντηση” στο μεταναστευτικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το άσυλο ο Πρωθυπουργός, ξεδιπλώνοντας τους βασικούς άξονες των προωθούμενων αλλαγών. Παράλληλα έστειλε μήνυμα τόσο στις ευρωπαϊκές χώρες πως “δεν υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ” όσο και στις χώρες που χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό ως “μοχλό πίεσης για γεωπολιτικούς σκοπούς”.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε για αυστηρούς κανόνες που βάζουν τέλος σε αυθαιρεσίες και δείχνουν ευαισθησία στους αδικημένους. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως “όπως παρακολουθώ τον Γιάννη Αντετοκούμπο, έτσι καμάρωσα στην παρέλαση την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική”.
“Η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας” επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως “η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων”. “Ως εδώ” είπε “για όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο αλλά παρά ταύτα επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα”.
“Θέλουμε τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Δεν πρέπει να αιφνιδιάζονται” σημείωσε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης όσων είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Χαρακτηριστικά σημείωσε “καμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο και καμία σπιθαμή των συνόρων μας χωρίς έλεγχο”.
Από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως “τη νέα πρόκληση για την Ευρώπη”, ενώ τόνισε πως πρέπει να αποκτήσει η Ευρώπη μια κοινή πολιτική ασύλου.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Πρωθυπουργός μίλησε για τρεις κομβικές "αρχές": κωδικοποιεί τις υπάρχουσες ρυθμίσεις, απλοποιεί και συντομεύσει τις διαδικασίες και εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με ελληνικές αρχές.
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε έξι μήνες αντί για εννέα που είναι σήμερα. Σε περίπτωση που ο αιτών δεν συνεργάζεται το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετάζονται πρώτα οι αιτήσεις ευάλωτων ατόμων και όσων έχουν παραβατική συμπεριφορά.
Τέλος, ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ένα ειδικό πρόγραμμα για 5.000 ασυνόδευτα ανήλικα από τα οποία σήμερα μόλις 1.200 έχουν στην στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής.
Σκληρή κόντρα μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα
Σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο αναφορικά με το άσυλο. Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις ακολούθησε δεύτερος αλλά και τρίτος “γύρος” αντιπαράθεσης, ενώ δεν έλειψαν οι προσωπικές αναφορές.
“Φωτιά” στη συζήτηση έβαλε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Στέλιο Πέτσα. Στην τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως ο Στ. Πέτσας είπε πως περισσότερες περιπολίες σημαίνει περισσότερα τραγικά συμβάντα και έθεσε το ερώτημα “ γιατί περισσότερες περιπολίες να μην σημαίνει περισσότερες διασώσεις;”. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας πως συνδέει το προσφυγικό με ελληνοτουρκικά ζητήματα.
“Σας καλώ να καταθέσετε στα πρακτικά τις δηλώσεις του κυρίου Πέτσα” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε “περιμένω”. Για να συμπληρώσει πως δεν πρόκειται να κατατεθούν οι σχετικές δηλώσεις γιατί δεν έγιναν. “Δεν αλλάζει του χούι. Μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης” προσέθεσε και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε “εσείς δεν πάσχετε από μετατραυματικό στρες αλλά από μετεκλογικό στρες”.
“Ηλπιζα ότι δεν ρίχνατε τόσο χαμηλά το επίπεδο σήμερα” απάντησε ο Αλέξης Τσίπας, λέγοντας πως θα παρουσιάσει τις σχετικές δηλώσεις. “Τότε είτε θα βγείτε και θα αναιρέσετε τα περί fake news είτε θα τον οδηγήσετε σπίτι του” είπε.
Ακολούθησε τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και εξαπέλυσε βέλη λέγοντας πως υπάρχει συμψηφισμός του προσφυγικού με τα ελληνοτουρκικά.