Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Επιταχύνει ρυθμούς με κομβικά νομοθετήματα

Η ψήφος των αποδήμων, οι ιδιωτικοποιήσεις και το προσφυγικό, στην κορυφή της ατζέντας. Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή για το άσυλο. Η πρόταση Ζεεχόφερ, το Brexit και η… βία στα γήπεδα.

Κυβέρνηση: Επιταχύνει ρυθμούς με κομβικά νομοθετήματα

Με τέσσερα νομοσχέδια που παίρνουν το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο και άλλο ένα, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς παραγωγής έργου σε νομοθετικό επίπεδο.

Με άκρως συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, τα σχέδια νόμου για την ψήφο των αποδήμων καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ και ΔΕΔΔΗΕ, αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς στη σημερινή συνεδρίασή τους υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βράδυ θα γίνει -εκτός απροόπτου- νόμος του κράτους η νέα, πιο αυστηρή διαδικασία χορήγησης ασύλου και η αναθεωρημένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει παρέμβαση και ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αναδείξει ως κυβερνητική προτεραιότητα την αυστηροποίηση, απλοποίηση και συντόμευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, έτσι ώστε το αργότερο σε ένα τρίμηνο να υπάρχει τελική απόφαση στα αιτήματα που υποβάλλονται. Και αυτό, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αντίθεση με τις διαδικασίες που ακολουθούνται τώρα, οι οποίες διαρκούν χρόνια και έχουν ως αποτέλεσμα όσοι έρχονται στην Ελλάδα, τελικά να μη φεύγουν ποτέ.

Επιδίωξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι, με φόντο τις ιδιαίτερα αυξημένες τελευταία ροές και τις ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα,  να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά το μείζον ζήτημα και να μπει τέλος στην «αναρχία του παρελθόντος» -όπως τη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση-, που έχει επιτρέψει σε αλλοδαπούς  να μην εντοπίζονται από τις Αρχές και να μην επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους. Επιπλέον, με τα νέα δεδομένα, θα απαιτείται συνεργασία των αιτούντων άσυλο με τις εθνικές Αρχές, ενώ η  ένταξή τους στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο εφόσον έχουν προσφυγικό προφίλ. Θα παραμένουν δε στο σύστημα μόνον εάν συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους, ενώ όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επανεισδοχή τους.

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, όπως την ανέπτυξε στους ομολόγους του των πέντε πληθυσμιακά μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης -πέραν της Γερμανίας- και δείχνουν κάτι να κινείται στο θέμα εκ μέρους της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και αλλαγής προβλέψεων του Δουβλίνου που επιβάλλουν ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου στις χώρες πρώτης εισδοχής. Το θέμα είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της Ένωσης πρέπει να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου.

Όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, που έχει αποτελέσει και «σημαία» της κυβερνητικής πολιτικής, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει -στη μεγαλύτερη μορφή της- τη χθεσινή συναινετική πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής, όπως κατατέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, με αντικείμενο το επίμαχο άρθρο 54. Υπό τις παρούσες συνθήκες, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, το εν λόγω νομοσχέδιο που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από Έλληνες του εξωτερικού συνιστά τη βέλτιστη λύση, από τη στιγμή που για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι 200 βουλευτές ήταν απαραίτητες οι επιμέρους υποχωρήσεις.

Τα άλλα δύο νομοσχέδια που θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο είναι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και η προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit στις αρχές του 2020. Παράλληλα, θα γίνει η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, καθώς και η παρουσίαση του προγράμματος ΜΑΖΙ για την υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Είναι το εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα, που είχε εξαγγελθεί από το πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο, μέσω του οποίου θα μπορεί ο πρωθυπουργός να ελέγχει την πορεία του έργου των υπουργών ανά τομέα και συνολικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v