Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με την αυριανή συνεδρίαση να απόκτα ξεχωριστό ενδιαφέρον από κοινοβουλευτική σκοπιά.
Η επιτροπή αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη, με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να είναι μέλη και παράλληλα να κληθούν ως μάρτυρες.
Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» μιλά η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα θα ανακοινώσει σειρά πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπου εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα.
Η πρώτη κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αφορά στο νομικό κομμάτι, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ζητηθεί ήδη η γνώμη συνταγματολόγων και γνωστών νομικών. Η δεύτερη κίνηση θα ξεδιπλωθεί στην αυριανή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, όπου οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης ετοιμάζονται να δώσουν εκ νέου το παρών (σήμερα αναμένεται να σταλεί επιστολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάστασή τους).
Σε περίπτωση που οι δύο βουλευτές δώσουν το παρών στην επόμενη συνεδρίαση (που είχε προγραμματιστεί για αύριο αλλά εν τέλει μετατέθηκε για την επόμενη Τρίτη) και επιμείνουν στο να μην αντικατασταθούν, δεν είναι σαφές πού θα φτάσει η πολιτική αντιπαράθεση. Για παράδειγμα χθες υπήρξε «προειδοποίηση» ακόμα και για εφαρμογή του άρθρου 160Α του ποινικού κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά μεταξύ άλλων στη διατάραξη συνεδριάσεων της επιτροπής της Βουλής και προβλέπει χρηματική ποινή ή και φυλάκιση (έως τρία έτη). Πάντως ο Παύλος Πολάκης έστειλε «μήνυμα» πως θα είναι στη συνεδρίαση, λέγοντας μάλιστα «τι θα κάνουν; θα φέρουν τη φρουρά;».
Να σημειωθεί πως στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία, η φρουρά έχει κληθεί μόνο σε ένα περιστατικό με τη Χρυσή Αυγή και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνήθη πρακτική να παρεμβαίνει. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει σκληρό ροκ στην αυριανή συνεδρίαση και το ερώτημα είναι αν οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες για μία τέτοια αναμέτρηση.
Προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα «σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης» βλέπουν «γαλάζιοι» βουλευτές. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης σε δήλωσή του αναφέρει πως ο Δ. Τζανακόπουλος και ο Π. Πολάκης όφειλαν «να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση».
«Γαλάζιες» πηγές σημείωναν χθες πως το 2010 είχε ζητηθεί από τη Ν.Δ. η εξαίρεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να εξεταστούν ως μάρτυρες για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως τότε το επιστημονικό συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν μπορούν άτομα που έχουν κληθεί ως μάρτυρες να είναι και μέλη της επιτροπής. Και προσέθεταν πως με αυτή την άποψη είχε συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και κάνει λόγο «για μία πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου: να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν».
Το κλίμα πάντως είναι πολύ βαρύ, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής ακούστηκαν βαρύτατες εκφράσεις και υπήρξαν σφοδρές πολιτικές κόντρες. Μάλιστα συνέχεια υπήρξε με δηλώσεις αλλά και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για επίδειξη αυταρχισμού που κάνει «η Νέα Δημοκρατία σε αγαστή συνεργασία με τη φράξια Σαμαρά εντός του ΚΙΝΑΛ», μίλησε ο Δ. Τζανακόπουλος.
Όσον αφορά στη στάση των υπόλοιπων κομμάτων, το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» στην εξαίρεση και η Ελληνική Λύση «παρών». Να σημειωθεί πως το ΜέΡΑ25 δεν συμμετέχει στην προανακριτική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.