Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιγμα Μητσοτάκη στον αραβικό κόσμο

Η ομιλία στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο και το τετ α τετ με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Οι προσδοκίες του Μαξίμου από τις συναντήσεις με Plenković, Rama και Brnabić.

Ανοιγμα Μητσοτάκη στον αραβικό κόσμο

Τρόπους αναθέρμανσης των σχέσεων της χώρας μας με αυτές της Μέσης Ανατολής αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της στρατηγικής σύναψης διεθνών συμμαχιών και ταυτόχρονης διατήρησης των γεωστρατηγικών ισορροπιών.

Μια τέτοια ευκαιρία μπορεί να θεωρηθεί η σημερινή, με αφορμή την 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και  με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. 

Το συγκεκριμένο τετ α τετ θα είναι -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- η κατακλείδα των σύντομων επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με πολλούς υπουργούς αραβικών χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την σχέση που είχε με τη Μέση Ανατολή». Σχέση η οποία, λόγω και της δεκαετούς κρίσης, μπήκε σε δεύτερο πλάνο τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής και μπορεί πάντοτε να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και πυλώνα σταθερότητας και για τις χώρες της Εγγύς Ανατολής και ασφαλώς για τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης. 

Τρεις τομείς, η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός είναι αυτοί που φέρονται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις αραβικές χώρες και μπορεί, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας επενδυτικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού Κόσμου. Το θέμα της Μέσης Ανατολής συζητήθηκε πρόσφατα και κατά την τριμερή Σύνοδο στο Κάιρο, με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Κύπρου και της χώρας μας και με τους τρεις ηγέτες να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Θετικές εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός στις 12:00 το μεσημέρι θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο, η οποία έχει καταστεί πετυχημένος θεσμός τα τελευταία χρόνια, ενώ στο περιθώριο των εργασιών θα έχει συναντήσεις επίσης με τους ομολόγους του της Κροατίας Andrej Plenković, της Αλβανίας Edi Rama και της Σερβίας Ana Brnabić. Έχοντας ως παρακαταθήκη, όπως λένε στην κυβέρνηση, τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως μιας χώρας που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο. 

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα στους συνομιλητές του ότι «η Ελλάδα επέστρεψε», προκειμένου να διεκδικήσει τον ρόλο που της αναλογεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με δεδομένο -κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία- ότι ακόμη και μετά από 10 χρόνια κρίσης διατηρεί διπλάσιο ΑΕΠ από το άθροισμα του ΑΕΠ των κρατών της περιοχής.

Ειδικά στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, με αφορμή και τις εξελίξεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση του υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά με προϋποθέσεις. Όπως είχε πει και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης θα ταχθεί υπέρ της εισόδου της χώρας στην Ε.Ε., κάτι που -σύμφωνα με τον ίδιο- θα είναι προς όφελος της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, εφόσον βέβαια ανταποκριθούν στις επιταγές της. 

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πρόσφατα και στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζητώντας τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την εκπλήρωση των όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εστίασε στο θέμα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v