Σε ρυθμούς συνεδρίου κινούνται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όλες οι πλευρές προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα τους. Οι διεργασίες στο πράσινο “στρατόπεδο” θα προηγηθούν της συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής και με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις στελεχών πρώτης γραμμής.
Αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένο ένα μπαράζ συνεδριάσεων και θα ξεκαθαρίσει το πως θα πορευτεί η Χαριλάου Τρικούπη το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα την Τετάρτη συγκαλείται το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο ΠΑΣΟΚ (βουλευτές, ευρωβουλευτές και γραμματεία ΚΟΕΣ) και την Παρασκευή σειρά έχει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Στη συνεδρίαση αυτή θα αποφασιστεί και επίσημα ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου (που αναμένεται να γίνει στις 9 και 10 Νοεμβρίου). Παράλληλα θα αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι σύνεδροι, κάτι που είναι ιδιαίτερο κρίσιμο για τις εσωκομματικές διεργασίες.
Η πλευρά της προέδρου υποστηρίζει πως το συνέδριο θα πρέπει να γίνει με όσους είχαν εκλεγεί για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι δύσκολο -και λόγω χρόνου- να στηθούν από την αρχή κάλπες. Ωστόσο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς πρωτοκλασσάτα στελέχη γνωρίζουν πως σε μία τέτοια περίπτωση η ισορροπία δυνάμεων ευνοεί ξεκάθαρα τη Φ. Γεννηματά.
Αυτό δεν είναι ωστόσο το μόνο θέμα των εσωκομματικών "ζυμώσεων". Στο συνέδριο θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα και θα ψηφιστεί το νέο καταστατικό. Για παράδειγμα θεωρείται πιθανό να μπει και επίσημα “τέλος” σε οποιαδήποτε σενάρια διαρχίας, δηλαδή να μην είναι άλλο πρόσωπο στο Κίνημα Αλλαγής και άλλος επικεφαλής στο ΠΑΣΟΚ.
Μεγάλο ερωτηματικό είναι πως θα πορευτούν στελέχη όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος, που με τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει τη “βεντάλια” των θεμάτων. Για παράδειγμα μένει να φανεί αν θα τεθεί θέμα νέων υποψηφιοτήτων (στο παρελθόν είχε υπάρξει αναφορά από τον Π. Γερουλάνο) αλλά και αν θα γίνει κριτική στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση και στο αποτέλεσμα που πήρε το κόμμα.
Η φράση του Ευαγγελου Βενιζέλου πως το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να είναι το ΚΚΕ του κέντρου, βρίσκει απήχηση σε μερίδα στελεχών και αναμένεται να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν σχετικές αναφορές στο δρόμο για το συνέδριο (για παράδειγμα πως θα τοποθετηθεί ο Ν. Ανδρουλάκης). Παράλληλα στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν φωνές (όπως του Ν. Παπανδρέου) για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και μένει να φανεί σε ποια ένταση θα τεθούν ανάλογα θέματα.
Η Φώφη Γεννηματά μέσα και από το συνέδριο θέλει να ξεκαθαρίσει εκκρεμότητες και να προχωρήσει με ένα καθαρό οδικό χάρτη. Στόχος είναι να υπάρξει μία καθαρή εντολή και να γίνει σαφές πως η “ζωή” του ΠΑΣΟΚ συνδέεται με το ΚΙΝΑΛ και δεν υπάρχουν περιθώρια για επιστροφή στο παρελθόν Μάλιστα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έστειλε μήνυμα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανακύκλωση “µιάς στοχευµένης μεμψιμοιρίας”, λέγοντας χαρακτηριστικά δεν θα μείνει απαθής. Με το συνέδριο επιχειρείται να μπει τέλος σε φαινόμενα εσωστρέφειας και να χαραχθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα το επόμενα διάστημα.
Όπως φάνηκε και από την πρώτη τοποθέτηση της Φ. Γεννημάτά στη Βουλή στόχος είναι να υπάρξει ένα διακριτός λόγος του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τους άλλους μονομάχους. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζει όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε θέματα που αφορούν στην κοινωνία (από τα εργασιακά έως το μεταναστευτικό).
Την ίδια στιγμή έχουν φουντώσει οι πληροφορίες για το τι έχει συζητηθεί μεταξύ της Φ Γεννηματά και του Ν Ανδρουλάκη, καθώς ο τελευταίος έχει σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθείται. Ειδικότερα επισημαίνει πως το συνέδριο πρέπει “να σέβεται την ιστορία του ΠΑΣΟΚ” , κάτι που σημαίνει "εκλογές συνέδρων, εκλογές οργάνων και αποφάσεις δημοκρατικές”, στέλνοντας μήνυμα πως “διαδικασίες εξπρές απαξιώνουν την ιστορία μας”΄. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσει ο ευρωβουλευτής, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες – εκτιμά πως πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα στελέχη του κόμματος (Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος κ.ά.).
Από την πλευρά του ο Π. Γερουλάνος σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει μεταξύ άλλων πως στο συνέδριο πρέπει να αντιμετωπιστούν τρία θέματα : στρατηγική, θέσεις/προτάσεις και αλλαγές στο καταστατικό. Μιλώντας για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση έχει “φουντώσει” συνολικά στο Κίνημα Αλλαγής, με τα στελέχη να τοποθετούνται για όλα τα θέματα. Για παράδειγμα εκλογή της ηγεσίας από τη βάση ζητά ο Σταμάτης Μαλέλης μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της Κίνησης 81, χαρακτηρίζοντας “κωμικό” ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.