«Η συμφωνία διασφαλίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Παράλληλα σημείωσε πως «προφανώς όσοι δεν εμπίπτουν στη συμφωνία -που είναι πολύ λίγοι- δεν χάνουν το δικαίωμά τους και μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν στη χώρα».
Σημειώνεται πως η διακομματική επιτροπή κατέληξε σε μία πρόταση τεσσάρων σημείων, που προβλέπει:
* Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση.
*Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν εφόσον θέλουν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.
*Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη επιστολικής ψήφου.
*Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 χρόνια, έχουν μείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια και μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφα.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού», καθώς για να περάσει η όποια ρύθμιση από τη Βουλή απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι. «Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε μπροστά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί πως το θέμα αναμένεται να συνδεθεί και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην επιτροπή της Βουλής.