Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαφορετικές προτάσεις από τα κόμματα για την εκλογή ΠτΔ

Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας οδηγεί στην αποσύνδεση της διαδικασίας από τη διάλυση της Βουλής. Αρκούν 151 ψήφοι στην Ολομέλεια για να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο.

Διαφορετικές προτάσεις από τα κόμματα για την εκλογή ΠτΔ

Δεν συμφωνούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θέμα που συνδέεται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Το «καυτό» αυτό θέμα συζητείται σήμερα στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει αρχικά να γίνονται τρεις ψηφοφορίες και να απαιτούνται 200, 200 και 180 ψήφοι αντίστοιχα. Σε περίπτωση που στην τρίτη ψηφοφορία δεν υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία, θα γίνεται και μία τέταρτη ψηφοφορία. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που πλειοψήφησαν. Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας των δύο υποψηφίων, Πρόεδρος θα εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Υπάρχει πρόβλεψη και για το τι θα γίνει σε περίπτωση ισοψηφίας στην τελευταία ψηφοφορία. Συγκεκριμένα προβλέπεται κλήρωση.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αρχική του θέση και προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο και ακολούθως εκλογή από τον λαό. Πρόταση που ωστόσο βρίσκει αντίθετη την κυβερνητική πλειοψηφία.

Να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις λέει το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως δεν πρέπει να πάμε από ένα λάθος σε άλλο λάθος. Όσον αφορά στην επερχόμενη αναμέτρηση, στελέχη του κόμματος σε συζητήσεις μιλούν για την ανάγκη εκλογής ενός Προέδρου με «προοδευτικό πρόσημο».

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να αναθεωρηθεί μόνο με 151 ψήφους, καθώς στην προηγούμενη Βουλή είχε συγκεντρώσει πάνω από 180. Άρα τα «φώτα» πέφτουν πάνω στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Νέες κόντρες

Οι διαφορετικές θέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν "κόντρες" στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. “Σας προτρέπω να αλλάξετε τη στάση σας. Μην κάνετε αυτό το θεσμικό ατόπημα. Μην διαταράξατε την ισορροπία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και μην δημιουργήστε νέες εστίες καχυποψίας” επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τη “γαλάζια” πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Πως θα γίνει η προσφυγή στο λαό;” σημείωσε από τη Νέα Δημοκρατία ο Κων. Τζαβάρας, επισημαίνοντας πως δεν έχει συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση η σχετική διάταξη (καθώς δεν πέρασε από την προηγούμενη Βουλή). Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για “γύμνια” επιχειρημάτων, ενώ χρησιμοποίησε τη λέξη “ημι- προεδρικό σύστημα”. Συνέχισε λέγοντας "πως συμβιβάζετε το πνεύμα της συναίνεσης όταν με τη δικιά σας πρόταση λέτε : να πάμε σε εκλογές να μετρηθούμε"

Τη διαφωνία και με τις δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί έχει εκφράσει το ΚΚΕ. Τέλος από το ΜέΡα25 η Αγγελική Αδαμοπούλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και επεσήμανε πως “ένα σώμα που θα αποτελείται και από βουλευτές και από πολίτες, είναι μία λύση που θα σταθμίσει αυτά τα προβλήματα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v