Στη Βουλή το προσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού

Στόχος είναι να υπάρξει ενημέρωση των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς στις 30 του μήνα συζητείται το άρθρο 54, που συνδέεται με τον εκλογικό νόμο.

Στη Βουλή το προσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού

Την Παρασκευή θα παραδοθεί στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος το προσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Χθες βγήκε “λευκός καπνός” στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών, με το κείμενο να περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία.

Στόχος είναι να υπάρξει ενημέρωση των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς στις 30 του μήνα συζητείται το άρθρο 54, που συνδέεται με τον εκλογικό νόμο. Σημειώνεται πως η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να υπάρξει συνταγματική θωράκιση των ρυθμίσεων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Έχουμε για την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, μια σπάνια ευκαιρία να μπορέσουμε να κλειδώσουμε ένα εθνικό ζήτημα με την Αναθεώρηση. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία με ανοικτή την αναθεωρητική συζήτηση», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης. Να τονιστεί πως για να περάσει η συμφωνία απαιτούνται 200 ψήφοι. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, μόνο το ΜέΡΑ25 έχει εκφράσει διαφωνία, ενώ αναμένεται βέβαια και το τελικό κείμενο.

Επισημαίνεται πως τέσσερα είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

* Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση.

*Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν, εφόσον θέλουν, να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.

*Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη επιστολικής ψήφου.

*Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 χρόνια, έχουν μείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια και μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v