“Θα κάνουμε τις αναγκαίες παραχωρήσεις για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση” επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το “επίμαχο” άρθρο 54 που αφορά στον εκλογικό νόμο θα συζητηθεί στο τέλος των συνεδριάσεων, προκειμένου να φανούν μέχρι τότε και τα σημεία επαφής των κομμάτων στο θέμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Να σημειωθεί πως οι συνεδριάσεις της επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρατείνονται μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.
Μιλώντας στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως υπάρχει “γνήσια διάθεση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να γίνουν οι αναγκαίες συναιρέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος ώστε το νομοσχέδιο να απηχεί στη βάση του τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων “. Σημειώνεται πως για το θέμα αυτό πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, όπου τα κόμματα θα ξεδιπλώσουν τις προτάσεις τους.
Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – μιλώντας στον Ant1- εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν σημεία συνεννόησης στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει “υποχωρήσεις” - για παράδειγμα να μην εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος-υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας.
Ένα από τα κεντρικά θέματα που θα μπουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι ποιοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν. Για παράδειγμα το ΚΚΕ έχει κάνει μια ενδεικτική αναφορά σε πρόσωπα που λείπουν έως 30 χρόνια και διατηρούν δεσμούς με τη χώρα (π.χ. φορολογούνται, έχουν περιουσία).
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, επεσήμανε πως πρέπει να έρθουν “όλα στο φως” και να γίνει ένας δημόσιος και ανοιχτός διάλογος για το θέμα.
Να επισημανθεί πως η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να συμπληρώσει 200 "ναι" για να εφαρμοστεί άρα απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις.