Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ερχεται νέο πλαίσιο για τις αιτήσεις ασύλου

Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορά 20.000 ατόμων σε δέκα περιφέρειες. Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου. «Ούτε φράχτες ούτε τείχη θέλουμε. Κανόνες θέλουμε», το μήνυμα Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Ερχεται νέο πλαίσιο για τις αιτήσεις ασύλου

Το πλέγμα δράσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού παρουσίασε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Ώρα του Πρωθυπουργού. Για την αποσυμφόρηση των νησιών, 20.000 αιτούντες ασύλου θα μεταφερθούν σε δέκα περιφέρειες. Ο πρωθυπουργός χτύπησε καμπανάκι πως το φαινόμενο θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα ενταθεί και γι' αυτό τον λόγο χρειάζεται «ενότητα, σοβαρότητα και σχέδιο». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μία σειρά παρεμβάσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ένα νέο αυστηρό, δίκαιο και συμπαγές σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται. Παράλληλα σημείωσε πως η χώρα θωρακίζεται με δημιουργία περισσότερων παρατηρητηρίων στον Έβρο και ενίσχυση των περιπολιών στο Αιγαίο. Για όσους δεν δικαιούνται άσυλο θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει πρόγραμμα, ώστε 40.000 αιτούντες άσυλο να μπουν σε διαμερίσματα και 16.000 σε πρόγραμμα απασχόλησης. Ειδική αναφορά έκανε και στις ΜΚΟ, για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάδειξη του μεταναστευτικού σε ένα σύστημα με διεθνή διάσταση και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Βάρος δίνεται στο να αναγνωρίσει η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα και να αναλάβει τις ευθύνες, καθώς έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις ροές. Και επισημάνθηκε ότι δεν επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα για τις δικές της γεωοπολιτικές επιδιώξεις,

«Δεν μπορούν να ασκούν κριτική όσοι πυροδότησαν το πρόβλημα, είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει πως από την προηγούμενη κυβέρνηση έγιναν 1.806 μόνο επιστροφές (πολλές ήταν εθελοντικές), ενώ υπάρχουν 68.307 εκκρεμείς αιτήσεις.

Συνέχισε τα βέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο θέμα αυτό μιλώντας για «πολιτική αδράνειας», «πολιτική υποκρισίας στον ανθρωπινό πόνο» και «πρωτοφανή ανεπάρκεια». Για να προσθέσει, «ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές, είναι καιρός για αυτοκριτική». 

«Άλλο το προσφυγικό και άλλο το μεταναστευτικό ζήτημα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2015 το 75% όσων έρχονταν στη χώρα ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ σήμερα είναι δύο στους δέκα. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι μετανάστες από το Κογκό, την Υποσαχάρια Αφρική και άλλες χώρες. «Η πλειονότητα όσων μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως «κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα χέρια, όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να βρεθούν αντιμέτωποι για πέμπτη συνεχή χρονιά με τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα». Συνέχισε θέτοντας το ερώτημα «θα καταργήσετε τη Μόρια;» και προσέθεσε «θα καταργήσετε τα ιδιότυπα εσωτερικά σύνορα; 'H θα χτίσετε νέα τείχη;»

«Τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο»

«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία και ρατσισμός. Τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και αν είναι άριστοι μαθητές να σηκώσουν τη σημαία» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. Τονίζοντας πως είναι περήφανος όταν πηγαίνει σε παρελάσεις και βλέπει μια πολυπολιτισμική κοινωνία καθώς από αυτό δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα. 

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα τόνισε πως ο μόνος τρόπος για να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών είναι να γνωρίζουν όσοι έρχονται πως αν δεν δικαιούνται άσυλο, θα γυρίσουν πίσω. 

Επίσης έστειλε μήνυμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λένε πως δεν θα δεχθούν πρόσφυγες. Όπως είπε, «θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις σε όσους δεν συμμετέχουν στη δίκαιη κατανομή. Δεν μπορεί να απολαμβάνεις δικαιώματα και να λες πως δεν μπορείς να πάρεις 5.000 με 10.000 πρόσφυγες. Το ζήτημα θα τεθεί όχι μόνο από εμένα αλλά και από άλλους αρχηγούς κρατών».

Μετά την πρώτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού τον λόγο πήρε εκ νέου ο Γ. Βαρουφάκης, που αναφέρθηκε στα παραδείγματα άλλων κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. όσον αφορά στην υποδοχή όσων πάνε στη χώρα.

«Αγνοείτε παντελώς κανόνες διεθνούς δικαίου. Ο ίδιος ο ΟΗΕ κάνει τη διάκριση μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη» απάντησε στον Γ. Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός. Συνέχισε λέγοντας πως «με τη δική σας λογική, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας συνοριακός έλεγχος. Δεν θα χρειαζόταν διαδικασία ασύλου, γιατί όλοι θα ήταν καλοδεχούμενοι» και τόνισε, «με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική» . Για να προσθέσει, «ούτε φράχτες ούτε τείχη θέλουμε. Κανόνες θέλουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v