Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διλήμματα και προσδοκίες για το Κίνημα Αλλαγής

Τα επόμενα βήματα μέσα σε ένα σκηνικό έντονου δικομματισμού. Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και οι ομιλίες που «τάραξαν» τα νερά. Τι δείχνουν τα στοιχεία για το προφίλ των ψηφοφόρων.

Διλήμματα και προσδοκίες για το Κίνημα Αλλαγής

Να αποκρούσει τις πιέσεις των δύο μονομάχων αλλά και να μην «υποκύψει» σε μία διαρκή αναπόληση του... πράσινου παρελθόντος επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συζητήθηκε η επόμενη ημέρα, αλλά και οι τρόποι απάντησης στο «φλερτ» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Η πορεία πλεύσης, αλλά και η στάση του κόμματος σε θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας κυριάρχησαν στις ομιλίες. Να σημειωθεί πως μία από τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος είναι η διατύπωση της θέσης του κόμματος για τον εκλογικό νόμο, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή της απλής αναλογικής.

Από τις τοποθετήσεις στην Κεντρική Επιτροπή φάνηκε πως κάποια στελέχη εμμένουν σε μία αντι - ΣΥΡΙΖΑ ρητορική και κάποια άλλα εστιάζουν στην ανάγκη αποστάσεων από δεξιές πολιτικές. Παράλληλα δεν έλειψε η γνωστή... συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ και το κατά πόσο είναι εφικτή η επιστροφή σε ένα πράσινο πολιτικό «μοντέλο».

Για «αντεπίθεση» που θα γίνει με «αυτοπεποίθηση και αυτόνομη πορεία» μίλησε η Φώφη Γεννηματά. Παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη του Κινήματος Αλλαγής, μίλησε για ένα κόμμα παρεμβατικό στη Βουλή και στην κοινωνία.

«Λέμε "ναι" σε ό,τι πραγματικά συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, και θα συνεχίσουμε να λέμε "Όχι" σε νομοσχέδια που προωθούν το κομματικό κράτος, τη χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης και την καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζόμενων», σημείωσε μεταξύ άλλων. Μάλιστα αναφέρθηκε εμμέσως και σε όσους επιθυμούν την επιστροφή στο... πράσινο παρελθόν. «Το τρένο μας χωρά όλους. Αλλά θα προχωρήσει μπροστά και χωρίς συμβιβασμούς. Είμαστε Κίνημα Αλλαγής. Δεν γυρίζουμε πίσω», ήταν το μήνυμα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Καμίνης σημειώνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ παραμένει το σημείο αναφοράς με τη συνεισφορά και τις ιδέες του αλλά το Κίνημα Αλλαγής είναι ο φορέας έκφρασης του χώρου».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως ΠΑΣΟΚ χωρίς ΚΙΝΑΛ υπάρχει, ενώ ΚΙΝΑΛ χωρίς ΠΑΣΟΚ όχι, ενώ αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα (π.χ. για τον εκλογικό νόμο)

Στις ομιλίες που σχολιάστηκαν στα «πηγαδάκια» των συνέδρων ήταν αυτές του Δημήτρη Ρέππα, του Χάρη Κατσανίδη αλλά και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή ο Δ. Ρέππας σημείωσε πως «αν συνεχίσουμε έτσι τη φθορά της ΝΔ, θα την εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα επεσήμανε πως ο κόσμος «θέλει κυβέρνηση και εναλλακτική λύση. Θα φεύγει από τη Νέα Δημοκρατία και θα πάει στο ΣΥΡΙΖΑ».

Παίρνοντας το λόγο ο Χάρης Καστανίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας ουσιαστικής πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης. Μίλησε και για τη προεκλογική θέση για την ψήφο ανοχής, λέγοντας πως έδωσε «αέρα στα πανιά όσων ήθελαν να πάνε στον Μητσοτάκη και εμπόδισε όσους ερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ανάγκη να μπει τέλος στην εσωστρέφεια εστίασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση (όπου υπήρξαν περισσότερες εκροές προς τη Νέα Δημοκρατία και λιγότερες εισροές από το ΣΥΡΙΖΑ). Και σημείωσε πως: ένας κόσμος έλεγε πως αν φύγει ο Β. Βενιζέλος θα έρθουν ψηφοφόροι από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν έγινε στην πράξη και φαίνεται πως αυτοί που εκτιμούσαν τις απόψεις του Β. Βενιζέλου ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.

Να σημειωθεί πως η πολιτική προγραμματική συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και μέχρι τότε θα υπάρξει ένας κύκλος ανοιχτών εκδηλώσεων διαλόγου σε όλη τη χώρα. Σε αυτή τη φάση κεντρική επιδίωξη είναι να προβληθεί ένα ευκρινές πολιτικό στίγμα και να υπάρξει αέρας ανανέωσης στα πρόσωπα, με το βάρος να πέφτει κυρίως στη νεότερη γενιά.

Άλλωστε η προσέγγιση των 20ρηδων και των 30ρηδων εξελίσσεται στη «μητέρα των μαχών» για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Όπως φαίνεται και στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ηλικίες 17 έως 24 το ποσοστό του κόμματος είναι 4,8% και σε όσους είναι από 25 έως 36 διαμορφώνεται στο 6,2%. Στον αντίποδα στους άνω των 65 ετών αγγίζει το 11,7%.

Στα στοιχήματα της επόμενης ημέρας είναι η αύξηση των ποσοστών στα αστικά κέντρα αλλά και η προσέγγιση ομάδων του πληθυσμού όπως οι φοιτητές και οι άνεργοι (εκεί καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά). Την ίδια στιγμή συνταξιούχοι και αγρότες φαίνεται πως είναι πιο θετικά διακείμενοι στο Κίνημα Αλλαγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v