Δεν βρήκαν σημεία επαφής κυβέρνησης και αξιωματική αντιπολίτευση στην πρώτη θεματική ενότητα- για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας- που συζητήθηκε στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Να σημειωθεί πως για να επιτευχθεί αναθεώρηση των συγκεκριμένων διατάξεων (άρθρο 3) χρειάζονται πάνω από 180 ψήφοι.
Την αντίθεση του με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε από τη Νέα Δημοκρατία ο Κ. Τζαβάρας. Για αναχρονιστικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις μίλησε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιώργος Κατρούγκαλος
Το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε μόνο την ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έννοια της επικρατούσας θρησκείας δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.
Την ίδια στιγμή στη συνεδρίαση υπήρξαν και “κόντρες” για το θέμα της ψήφους των ομογενών.Μάλιστα για το θέμα αυτό υπήρξε λεκτικό πινγκ- πονγκ μεταξύ του Γιάννη Ραγκούση από το ΣΥΡΙΖΑ και του Ανδρέα Λοβέρδου από το Κίνημα Αλλαγής.
Κατά τη συνεδρίαση ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της πρότασης του κόμματος για το θέμα (που παρουσιάστηκε χθες). Το λόγο πήρε ο Γιάννης Ραγκούσης που έκανε λόγο για «ριζική αλλαγή της θέσης του ΚΙΝΑΛ» και έθεσε το ερώτημα στο παρελθόν δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων;
Συνέχισε κάνοντας λόγο για αλλαγή θέσης σε σχέση με αυτή που είχε διατυπωθεί παλαιότερα από το ΠΑΣΟΚ. Για να απαντήσει εκ νέου ο Αν. Λοβέρδος επισημαίνοντας πως «οι θέσεις που υποστηρίζουμε είναι θέσεις σωστές, συνταγματικά δόκιμες και αν υπάρχει λόγος αυτοκριτικής, εγώ την κάνω την αυτοκριτική μου¨". Πρόκειται για ένα θέμα που θα κυριαρχήσει στις πολιτικές κόντρες το επόμενο διάστημα, καθώς απαιτούνται 200 ψήφοι για να περάσει η όποια ρύθμιση.