Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγουν τα χαρτιά τους τα κόμματα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Δέκα βασικές ενότητες περιλαμβάνει η συζήτηση, με τα φώτα να πέφτουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Προειδοποιητικά» βέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για «χαμένη ευκαιρία» μιλά από το ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ανοίγουν τα χαρτιά τους τα κόμματα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ξεκίνησε ο “μαραθώνιος” συνεδριάσεων στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με στόχο εντός του φθινοπώρου να έχει κλείσει το θέμα. Σήμερα γίνεται επί της αρχής συζήτηση και από αύριο η επιτροπή μπαίνει στην ουσία των άρθρων (ανά θεματική ενότητα). Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η επιτροπή θα ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις της μέσα σε ένα μήνα, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως θα δοθεί παράταση (όπως άλλωστε έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης).

Να σημειωθεί πως στο μικροσκόπιο της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος μπαίνουν 49 άρθρα, τα οποία είχαν προκριθεί από την προηγούμενη Βουλή (καθώς είχαν συγκεντρώσει πάνω από 151 θετικές ψήφους). Ωστόσο 10 άρθρα αφορούν κατάργηση μεταβατικών διατάξεων του Συντάγματος, επομένως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 39 συνολικά διατάξεις.

Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως όσον αφορά στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης. “Βόμβα” στα θεμέλια της διαδικασίας χαρακτηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της ελάχιστης πλειοψηφίας που απαιτείται για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου (σήμερα χρειάζονται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί η όποια αλλαγή άμεσα. Διαφορετικά ο νέος εκλογικός νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση). Για χαμένη ευκαιρία μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος (Κίνημα Αλλαγής), λέγοντας μάλιστα πως προτιμότερο θα ήταν να μην γίνει σε αυτή τη φάση η αναθεώρηση και να συνταχθεί νέα πρόταση.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε πως η νέα Βουλή μπορεί “αποκλειστικά και αδέσμευτα να διατυπώσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων χωρίς να δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις και τις υποδείξεις για το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων που περιλαμβάνονται στα κείμενα της προαναθεωρητικής Βουλής”.

Οι πρώτες προειδοποιητικές από το ΣΥΡΙΖΑ αφορούν στον εκλογικό νόμο. Αφορμή αποτέλεσαν τοποθετήσεις από διάφορες πλευρές πως θα μπορούσε να αλλάξει μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση η διάταξη που προβλέπει πως για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου απαιτούνται 200 ψήφοι (θέμα πάντως που έχει κλείσει στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης).

“Θέλουμε να υπάρξει διάλογος και συναινέσεις” σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως “προϋπόθεση είναι να μην αντιμετωπίσει καμία πλευρά τη διαδικασία ως παίγνιο”. Προσέθεσε πως “έχει ακουστεί να αναθεωρήσουμε την ελάχιστη πλειοψηφία που απαιτείται για τον εκλογικό νόμο” και σημείωσε πως αυτό δεν μπορεί να συζητείται “αν δεν θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια της διαδικασίας”. Μάλιστα τόνισε πως αυτό είναι από τα ζητήματα που δεν πρέπει να επιχειρήσει κανείς να το θέσει και το χαρακτήρισε “εκρηκτικό”

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στο ενδεχόμενο η εκλογή να μπορεί να γίνει με 151 ψήφους χωρίς να μεσολαβούν εκλογές. Μεταξύ άλλων έθεσε το ερώτημα “πιστεύετε ότι μπορεί να εκλέγεται με 151 ψήφους και να είναι υπεράνω των κομμάτων;”.

Πυρά εξαπέλυσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος προς την προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαδικασία που ακολούθησε και τα άρθρα που τελικά δεν προκρίθηκαν για να αναθεωρηθούν (π.χ. για τα πανεπιστήμια). Παράλληλα αναφέρθηκε στη κυβερνητική πλευρά, επαναλαμβάνοντας πως ένας μήνας συνεδριάσεων δεν αρκεί.

Μάλιστα σημείωσε πως “προτιμότερο είναι να μην γίνει αυτή η αναθεώρηση και να συντάξουμε μία πρόταση για τη νέα Βουλή”. Για να προσθέσει πως θα χάσουμε δέκα χρόνια για να αλλάξουμε μόνο κάποιες επιμέρους διατάξεις και έκανε λόγο για “μία χαμένη ευκαιρία”. Τέλος επεσήμανε πως “η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της προτείνουσας”, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τέτοια “άλματα” δεν θα θα γίνουν.

“Κανένα άρθρο δεν θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει στην προηγούμενη Βουλή 180 βουλευτές για να μην έχει η Νέα Δημοκρατία λυμένα τα χέρια της για να κάνει ότι θέλει” επεσήμανε από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας.

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα στην προηγούμενη Βουλή είχαν πάρει πάνω από 180 θετικές ψήφους, μπορούν να αναθεωρηθούν με 151 «ναι». Ωστόσο όσα άρθρα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους, χρειάζονται τουλάχιστον 180 «ναι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v