ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει η τοποθέτηση «συνδέσμων» ΕΥΠ στη δημόσια διοίκηση;

Απειλή (και) για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών επενδυτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Η αρχική αντίδραση Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει η τοποθέτηση «συνδέσμων» ΕΥΠ στη δημόσια διοίκηση;

Σε θέμα μείζονος σημασίας για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετηθούν «σύνδεσμοι» της ΕΥΠ στη δημόσια διοίκηση. Και μάλιστα, όπως επισήμαναν οι αρμόδιοι τομεάρχες Γιάννης Ραγκούσης και Χρήστος Σπίρτζης, οι εν λόγω «σύνδεσμοι» της ΕΥΠ δεν θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν στο ΦΕΚ κάθε πληροφορία σχετικά με τις δραστηριότητές τους, ενώ θα μπορούν να χρηματοδοτούνται αφανώς από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εν λόγω κίνηση συνιστά απειλή και για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι «σύνδεσμοι» σε οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα μπορούν να λαμβάνουν γνώση εταιρικών δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων.

Και εγείρουν τα ερωτήματα:

* Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, όταν θα υπάρχει πρόσβαση στην πληροφορία σε εξωθεσμικούς παράγοντες, π.χ. από τους «συνδέσμους» στο ΓΛΚ ή σε άλλη υπηρεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης;

* Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο κακής χρήσης επιχειρηματικά μυστικά στα οποία θα έχει πρόσβαση;

* Πώς θα διασφαλιστεί η αρχή της εμπιστευτικότητας, όταν ένα υπάλληλος της ΕΥΠ θα έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες επενδυτικού ενδιαφέροντος σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο, την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τις Στρατηγικές Επενδύσεις, το ΕΣΠΑ ή τα ΣΔΙΤ;

* Πώς θα αποτρέπεται η βιομηχανική κατασκοπεία; Ή μήπως θα πυροδοτείται;

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η νέα κατάσταση δημιουργεί «εύλογη ανασφάλεια στην επιχειρηματική κοινότητα για τη χρήση του επενδυτικού ενδιαφέροντος» που θα εκφράζεται κάθε φορά, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα εξασφαλιζόταν απολύτως το απόρρητο.

Όπως προσθέτουν, η πρόσβαση στις πληροφορίες που θα έχουν οι «σύνδεσμοι» της ΕΥΠ «θα λειτουργήσουν ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια αυτής της εμπιστοσύνης», ενώ αφήνουν υπονοούμενο, εν είδει ερωτήματος, «γιατί το πρωθυπουργικό γραφείο ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες;».

Τσίπρας: Μετατρέπετε την ΕΥΠ ξανά σε ΚΥΠ

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη για την τοποθέτηση «συνδέσμων» της ΕΥΠ στις υπηρεσίες του Δημοσίου πέρασε, αρχικώς, στα «ψιλά», καθώς οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν στην έτερη διάταξη, που τροποποιούσε τα κριτήρια για τον ορισμό νέου διοικητή στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την Παρασκευή, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την ΕΥΠ ξανά σε ΚΥΠ».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση «δίνει στον νέο διοικητή της ΕΥΠ ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες να τοποθετεί "συνδέσμους" της, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος».

«Σκεφτείτε προσεκτικά, κ. Μητσοτάκη»

Στο θέμα εστίασε χθες και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, θέτοντας τρία ερωτήματα στον κ. Μητσοτάκη:

Πρώτον: Για ποιον λόγο προχώρησε σε φωτογραφική τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ, ενώ πριν ένα μήνα διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κανένα νόμο;

Δεύτερον: Πού αποσκοπεί η τοποθέτηση «συνδέσμων» της ΕΥΠ σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο;

Τρίτο και κρισιμότερο: Θα έχει τη δυνατότητα ο εκάστοτε «σύνδεσμος» να παρακολουθεί δημόσιους λειτουργούς, ακόμα και υπουργούς της κυβέρνησης, έχοντας προκαταβολικά ασυλία για τυχόν παράνομες πράξεις του;

«Ας σκεφτεί προσεκτικά τις απαντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης και ας αναλογιστεί την ευθύνη των επιλογών του», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v