Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δύσκολη αποστολή για τον Μητσοτάκη

Τετ α τετ σήμερα στη Χάγη, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα, τα εμπόδια και η αισιοδοξία του Μαξίμου. Από τους συμβασιούχους ξεκινά η προσπάθεια για μείωση των κρατικών δαπανών.

Νέα δύσκολη αποστολή για τον Μητσοτάκη

Το τρίτο στη σειρά -μέσα σε λίγες μέρες- σημαντικό ραντεβού του με Ευρωπαίο ηγέτη πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη.

Συνάντηση εξίσου δύσκολη όπως αυτή την περασμένη εβδομάδα με την Άγκελα Μέρκελ, δεδομένου ότι η Ολλανδία θεωρείται ότι βρίσκεται στο γερμανικό άρμα, εφαρμόζει αντίστοιχη πολιτική με αυτή του Βερολίνου και όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της πιστής τήρησής του, χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Κάτι που εκ των πραγμάτων ανεβάζει αυτόματα τον βαθμό δυσκολίας της αποστολής του πρωθυπουργού, στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στα μάτια των εταίρων. Δεν πρέπει άλλωστε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ολλανδία και η Γερμανία θα πρέπει να εγκρίνουν μέσω των Κοινοβουλίων τους τυχόν αλλαγές των συμφωνηθέντων, ανάμεσά τους και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αισιοδοξούν για την έκβαση και αυτού του τετ α τετ, δια του οποίου -εκτιμούν- θα μπει «ένα ακόμα λιθαράκι στην ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας».

Ιδιαίτερη έμφαση κατά το σημερινό του ταξίδι ο κ. Μητσοτάκης δίνει στη δυνατότητα μετάδοσης στη χώρα μας της ολλανδικής τεχνογνωσίας όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Δεν είναι τυχαίο, λένε στην κυβέρνηση, που επέλεξε να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη χώρα της Ευρώπης καθώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός θέλει να αναπτυχθούν συνέργειες με την ολλανδική πλευρά και να δημιουργηθεί μια γέφυρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας και την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών από ολλανδικής πλευράς, έτσι ώστε να στηριχθούν οι ελληνικές εταιρείες και τα Ινστιτούτα. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από τη Χάγη και τη συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε, θα επισκεφθεί το Αϊντχόβεν και συγκεκριμένα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της πόλης.

Μείωση δαπανών

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας, λίγα 24ωρα πριν από την παρουσία και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση ξεκινά τη «λελογισμένη και στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο πρωθυπουργός, από τους συμβασιούχους και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικές προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, οι προσλήψεις που έγιναν σε έκτακτο προσωπικό κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο είναι κατά 9.000 πέραν των προβλεπόμενων ορίων. Ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, το προσωπικό για κάλυψη εκτάκτων αναγκών έπρεπε να είναι 48.000 άτομα, είχε φτάσει στις 57.000. Για να αποφύγει, μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση τις επικρίσεις, καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου, παρέλειψε να δημοσιοποιήσει -όπως υποχρεούνταν- τα στοιχεία αυτά. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα τηρηθούν οι σχετικές συμβάσεις, ωστόσο, από εδώ και πέρα, πρόκειται να μπει προγραμματισμός, προκειμένου «να μην επαναληφθούν τέτοιες πολιτικές, οι οποίες αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας».

Σκοπός της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα συμμαζέματος των δαπανών, ύψους 2 δισ. ευρώ, να γίνει «χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών» και χωρίς απολύσεις. Διαχωρίζουν δε τους μόνιμους υπαλλήλους από τους συμβασιούχους, οι οποίοι, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει και ο κ. Μητσοτάκης, «όταν λήγει η σύμβασή τους θα απομακρύνονται, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα».

Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μπορεί να πραγματοποιηθεί και με την αξιολόγηση των δαπανών στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης (spending reviews), τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη δημοσιονομική πειθαρχία στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, την αυστηρότερη αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο (1/5), την ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v