Με το “καλημέρα” ξεκίνησαν οι κόντρες στην Ολομέλεια, καθώς η κατεπείγουσα διαδικασία που ακολουθείται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Το νομοσχέδιο πέρασε χθες από την αρμόδια επιτροπή και σήμερα ψηφίζεται, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι... προειδοποιητικές βολές για τις κυβερνητικές τροπολογίες που θα κατατεθούν (καθώς για το περιεχόμενο τους κυκλοφορούσαν πληροφορίες στη Βουλή).
“Ο πρώτος μήνας της νομοθετικής εργασίας δεν συνιστά στατιστικό δείγμα συμπεριφοράς” είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας. Όπως είπε “η Βουλή δεν δέχεται αμάσητα όσα λέγονται περί κατεπείγοντος, όλα αυτά κρίνονται”, ενώ έκανε αναφορά σε σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Αναφερόμενος στις επισημάνεις της αντιπολίτευσης για τις κατεπείγουσες διαδικασίες ο Κ. Τασούλας είπε πως “τίποτα όμως δεν μας δείχνει ότι αυτό θα διαρκέσει”. Παράλληλα σημείωσε πως θα κατατεθούν σήμερα πέντε συνολικά τροπολογίες.
“Η απαξίωση του Κοινοβουλίου δεν έχει προηγούμενο” σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος στην έναρξη της συνεδρίασης. Μάλιστα επεσήμανε πως “σε σύνολο πέντε νομοσχεδίων τα τρία έχουν έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος και το ένα με τη μορφή του επείγοντος. Δεν τιμά αυτό τους βουλευτές και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου”.
Συνέχισε λέγοντας πως “να μας εξηγήσει η κυβέρνηση αν προτίθεται να νομοθετεί με τον τρόπο αυτό” και έκανε αναφορά στις τροπολογίες που θα καταθέσει η κυβέρνηση. “Αν σκοπεύει να αλλάξει η κυβέρνηση αναδρομικά τους όρους και τις προϋποθέσεις για επιλογή προσώπου σε δημόσιο φορέα έτσι ώστε να καλύψει παρανομία να μην τολμήσει να το κάνει” σημείωσε χαρακτηριστικά. Η αναφορά αυτή σχετίζεται με πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στη Βουλή πως η κυβέρνηση θα φέρει τροπολογία για τα προσόντα επικεφαλής δημόσιου φορέα.
Πυρά στην κυβέρνηση υπήρξαν και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Για “απαράδεκτη διαδικασία” έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χ. Γκόγκας, θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχουν και άλλες τροπολογίες. “Διαφωνούμε με την κατεπείγουσα διαδικασία” επεσήμανε από το ΚΚΕ η Δ. Μανωλάκου, μιλώντας για “διαδικασία αυταρχισμού που φιμώνει κάθε φορέα”.
Στην ανάγκη “επιστροφής στην κανονικότητα” αναφέρθηκε από την Ελληνική Λύση ο Κ. Χήτας. Τέλος από το ΜΕΡΑ 25 η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Αγ. Αδαμοπούλου σημείωσε πως τέσσερα στα πέντε νομοσχέδια έχουν έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Στα βέλη της αντιπολίτευσης απάντησε από τη Νέα Δημοκρατία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σ. Λιβανός. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας πως “πάνω από το 25% των νομοσχεδίων είχε έρθει από το ΣΥΡΙΖΑ με επείγουσα ή κατεπείγουσα διαδικασία”. Συνέχισε λέγοντας πως ουσιαστικά είναι σαν να μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που ξεκίνησε με ένα μαρσάρισμα και στην πορεία θα πάμε με άλλες ταχύτητες.