Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «ψήφος εξωτερικού» και το πολιτικό παιχνίδι

Αρχές Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο. Απαιτούνται 200 «ναι» για την ψήφισή του. «Ψήφο στο κόμμα» που θα καταλήγει συνολικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θέλει η κυβέρνηση. «Ψήφο για 3-4 έδρες αποδήμων του Επικρατείας» είχε προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία το ενδιαφέρον.

Η «ψήφος εξωτερικού» και το πολιτικό παιχνίδι

Η ψήφος των αποδήμων μπορεί να εξελιχθεί σε «κόλπο γκρόσο» της κυβέρνησης προκειμένου η ΝΔ να εξασφαλίζει σημαντικές ενισχύσεις στις εγχώριες εκλογικές μάχες. Αυτή είναι η άποψη στελεχών της αξιωματικής (και όχι μόνο) αντιπολίτευσης, εάν τελικά το Μαξίμου καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τη θέση της για την ψήφο του εξωτερικού.

Το «καταφέρει» αφορά την Συνταγματική υποχρέωση να υπερψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση από 200 βουλευτές. Αν όχι, οι όποιες απόπειρες πάνε στις καλένδες, ωστόσο όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προεργασία γίνεται με τρόπο ώστε «το διακοσάρι» να εξασφαλισθεί.

Η ζύμωση έχει αρχίσει και το νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος,  θα κατατεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σχετική θέση, για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, είχε επεξεργασθεί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιτροπή που την μελέτησε  υπό τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, κατέληξε την άνοιξη σε πρόταση την οποία παρέδωσε στο Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Έδρες ομογενών στο Επικρατείας

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και πού συνίσταται το «κόλπο γκρόσο»;

Κατά την πρόταση της «επιτροπής Πουλάκη» οι Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό θα μετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους και η ψήφος τους θα «κατευθύνεται» σε έναν αριθμό εδρών που θα τους διατεθεί από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα γίνει 20μελές αντί 12μελές που είναι σήμερα.

Οι ψηφοφόροι του εξωτερικού δηλαδή θα ψηφίζουν «λίστα» κόμματος (χωρίς «σταυρό») για τις τρεις ή και περισσότερες έδρες αποδήμων που θα αναλογούσαν από το Επικρατείας.

Πρόκειται ουσιαστικά για το ιταλικό μοντέλο (σ.σ. η Ιταλία έχει επίσης μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα) και η φιλοσοφία του είναι να εκπροσωπούνται οι απόδημοι, με τρόπο όμως που θα επηρεάζει σαφώς, αλλά να μην αλλοιώνει «πλασματικά» το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εάν σκεφτεί κανείς ότι οι απόδημοι, που παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εγχώριους εκλογικούς καταλόγους έστω και αν εγκατέλειψαν τη χώρα πριν από είκοσι, τριάντα ή και περισσότερα χρόνια, αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμει ψηφοφόρους.

Η άποψη «δεν θα αποφασίζει για μένα εκείνος που ζει στην Αμερική από την δεκαετία του ΄50 και έρχεται στην Ελλάδα μόνο για διακοπές το καλοκαίρι» ήταν η επικρατούσα σε μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι «η ψήφος του εξωτερικού» άρχισε να συζητείται από τα τέλη του 1999.

Διαφορετική, δηλαδή θετική, είναι η αντιμετώπιση των πολιτών, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έφυγαν από τη χώρα στις αρχές της μεγάλης μνημονιακής κρίσης, όταν η ανεργία «χτύπησε» 29% (σ.σ. 60% στους νέους) και οι μισθοί έπεσαν στα τάρταρα.

Για αυτούς, θα μπορούσαν να ισχύουν άλλα κριτήρια (για παράδειγμα η ψήφος τους να καταλήγει ακόμα και στις περιφέρειές τους) τα οποία θα έμπαιναν σε συζήτηση εάν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου.

ΝΔ: Ψήφος στο κόμμα άνευ περιορισμών

Η πρόταση της ΝΔ θεωρείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και άλλων, μικρότερων, κομμάτων) ισοπεδωτική διότι δίνει το «πάνω χέρι» στους αποδήμους για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με την πρόταση:

* Δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας.

* Οι ψήφοι τους θα προσμετρώνται στο πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων, δηλαδή επί της ουσίας θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας συνολικά και όχι για έναν αριθμό εδρών του.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες ομογενών που θα αιτηθούν τη συμμετοχή τους στις εθνικές κάλπες, θα προστεθούν στο εγχώριο εκλογικό σώμα και, σε αντίθεση με αυτό, θα ψηφίσουν μόνο το κόμμα της προτίμησής τους, χωρίς «σταυρό» προτίμησης σε υποψηφίους βουλευτές.

Από πού αναμένεται η μεγάλη εισροή ψήφων; Κυρίως από την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, δεδομένου ότι η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση καθιστούσε απαγορευτική την αυτοπρόσωπη παρουσία τους όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί στην ψήφο των αποδήμων, ενώ με την εκδοχή της ΝΔ διαφωνούσαν κατά καιρούς όλα τα μικρότερα κόμματα τα οποία ήταν… άγνωστα στις μακρινές ηπείρους.

Όπως λένε στελέχη τους, η ΝΔ έχει κάθε λόγο να προσβλέπει στην «ενίσχυση εκ του εξωτερικού» καθώς διαθέτει ισχυρές δυνάμεις εκεί και, κυρίως, στην Αμερική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v