Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mε «βέλη» από την αντιπολίτευση η συζήτηση για το επιτελικό κράτος

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και οι θέσεις της αντιπολίτευσης στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Με πολιτικές αντιπαραθέσεις συνεχίζεται η συνεδρίαση.

Mε «βέλη» από την αντιπολίτευση η συζήτηση για το επιτελικό κράτος

Με κοινοβουλευτικές ... κόντρες συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Η κυβέρνηση προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε βελτιωτικές ρυθμίσεις με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να σημειώνει “δεν αντιλαμβάνομαι ως οπισθοχώρηση την αποδοχή των παρατηρήσεων που έγιναν, αλλά αυτό αποτελεί τίτλο τιμής”.

Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια αναφέρθηκε σε μία σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε “καμία υπερσυγκέντρωση δεν υπήρξε”.

Συνέχισε λέγοντας “καμία αρμοδιότητα δεν αφαιρείται από υπουργό” αλλά αυτό που γίνεται είναι μία κεντρική δομή να παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο για να γνωρίζουν που βρίσκεται η κάθε δράση.

“Είναι άραγε μομφή ότι θα υπάρχει ένα σύστημα που θα δείχνει ότι υπάρχει μία υστέρηση;” είπε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως δημιουργούνται δύο πυλώνες, “η πολιτική διοίκηση και η διοίκηση”. Ο υπουργός Επικρατείας είπε πως με τις νέες ρυθμίσεις “περικόπτεται κατά 80% η γραφειοκρατία του δημοσίου. Η μεγαλύτερη ύλη θα παράγεται μέσα από τους δημοσίους υπαλλήλους καριέρας”, λέγοντας “υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της εμπιστοσύνης;”.

Στις διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση αναφέρθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας “γιατί τέτοια βιασύνη κύριε υπουργέ;”. Συνέχισε επισημαίνοντας πως “δυστυχώς το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι το επιτελικό κράτος, δεν είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, οι σύγχρονες δομές, η αποκομματικοποίηση. Είναι το αντίθετο” και είπε πως “υπερσυγκεντρώνονται όλα στον Πρωθυπουργό” . Λέγοντας πως “επιχειρείται σκληρή κομματικοποίηση του κράτους” και η “οικοδόμηση ενός κρατικού μηχανισμού υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Κ. Μητσοτάκη “.

“Κάνετε ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας. “Πίσω από τα παραπλανητικά συνθήματα της "αποτελεσματικότητας" και της "αποκομματικοποίησης", η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική και πιο αφοσιωμένη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων” αναφέρει το ΚΚΕ.

“Πιστεύετε το ψέμα σας ότι λέτε αλήθεια” είπε προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας για ρουσφετολογία και κομματικοποίηση. Παράλληλα άσκησε κριτική στον Κ. Χατζηδάκη για τις τοποθετήσεις του αναφορικά με τη ΔΕΗ, ενώ αναφέρθηκε και σε μία σειρά προσώπων όπως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, η Γ. Αγγελοπούλου κ.α “Για πρώτη φορά παρατηρείται η διόγκωση και η ενίσχυση πελατειακού κράτους και μάλιστα συγκεντρωμένο γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα καλοδουλεμένος μηχανισμός ελέγχου της διοίκησης του Κράτους” αναφέρει το ΜΕΡΑ25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v