Με τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου ξεκίνησε η κοινοβουλευτική εβδομάδα. Υπουργοί της κυβέρνησης αναφέρθηκαν στις προωθούμενες αλλαγές, εστιάζοντας κυρίως στις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και στην κατάργηση του ασύλου.
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εξέφρασε ενστάσεις για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, καθώς μέσα σε τέσσερις ημέρες ψηφίζονται δύο νομοσχέδια. Παράλληλα κατατέθηκε ένας ευρύς κατάλογος με προτάσεις για τα πρόσωπα και τους φορείς που πρέπει να τοποθετηθούν στις επιτροπές.
Στις προωθούμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επισημαίνοντας πως “ερχόμαστε να θεραπεύσουμε όσα προβλήματα μπορούμε” και τονίζοντας “η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αυτονόητα πράγματα”. Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο υπουργός είπε πως μετά από διάλογο η κυβέρνηση θα φέρει “μία ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση”, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο.
Όπως είπε με το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση “δημιουργεί καταστάσεις που αποδυναμώνουν και διαλύουν θεσμό αυτοδιοίκησης”. Για να προσθέσει πως είναι πρωτοφανές ο δήμαρχος “να μην έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την εντολή που πήρε από την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι παράλογο και μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση”. Συνέχισε λέγοντας πως “οι δήμαρχοι δεν μπορεί να χωρίζονται σε μπλε, πράσινους και κόκκινους “ , ενώ ανέφερε πως με όσους έχει συζητήσει “δεν συμφωνούν με τη διαλυτική τροχεία που φέρνει η απλή αναλογική”.
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διατάξεις για το άσυλο. Ενδεικτικά είπε πως “υπάρχουν πράξεις που τελούνται εκτός πανεπιστημίου και οι δράστες καταφεύγουν στη συνέχεια εντός”. Συνέχισε θέτοντας το ερώτημα “αυτούς προστατεύετε”, για να προσθέσει πως με τις προωθούμενες διατάξεις “εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο”
Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει τη διαφωνία του τόσο με τις ρυθμίσεις για τους δήμους όσο και για το άσυλο. Για “πολυνομοσχέδιο συνέχισης της σάρωσης του κράτους” έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης στην επιτροπή. Παράλληλα κατατέθηκε ένας ευρύς κατάλογος φορέων που πρέπει να κληθούν.
Η Βασιλική Θάνου
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα της Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και στη Β. Θάνου. Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε “σας καλώ παρά την πίκρα σας για το αποτέλεσμα στις προηγούμενες εκλογές να ψηφίσετε το πολιτικά αυτονόητο: ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την Eπιτροπή Aνταγωνισμού”.
Όπως είπε ουσιαστικά εφαρμόζεται η κοινοτική οδηγία πως στη συγκεκριμένη θέση το πρόσωπο δεν πρέπει να έχει “ίχνος πολιτικής επιρροής”. Για να προσθέσει “ας ξεχάσουμε για λίγο το πρόσωπο της κυρίας Θάνου και ας πούμε αν κάποιος διαφωνεί στο ότι σε μία ανεξάρτητη αρχή το πρόσωπο δεν πρέπει να έχει ίχνος πολιτικής επιρροής”. Μάλιστα αναφέρθηκε στη Β. Θάνου και στην προηγούμενη πορεία της. Και σημείωσε πως αυτό το πρόσωπο λησμόνησε όλη την προηγούμενη κομματική λειτουργία και έγινε πολιτικά ουδέτερο;
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βούτσης σημειώνοντας πως από αύριο το μεσημέρι οι ασφαλισμένοι με οφειλές το 2017 και το 2018 μπορούν να τις ρυθμίσουν, επισημαίνοντας πως η εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα σημείωσε πως με ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου μειώνεται το επιτόκιο από 5% σε 3% για τις οφειλές στα ταμεία.
Η συνεδρίαση συνεχίζεται με πυρά από την αντιπολίτευση σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Ασκώντας κριτική στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στους δήμους ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για “βίαια αλλαγή ενός νόμου, που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί” και προσέθεσε πως “ο δήμαρχος πρέπει να συνθέτει και όχι να είναι ο κυρίαρχος και ο αυτοκράτορας του παιχνιδιού”.
Όσες αφορά στις αλλαγές στο άσυλο τις απέδωσε στο νεοφιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως “θέλετε πανεπιστήμια με ιδεολογική αποστείρωση”. Συνέχισε λέγοντας “είναι κακή αρχή αυτό που κάνετε”.