Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάβουν... εις διπλούν τα αίματα στη Βουλή

Δύο νομοσχέδια ανεβάζουν τους τόνους στην Ολομέλεια. Το «επιτελικό» κράτος και η θέσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άσυλο και τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο... βάθος κόντρα για συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο.

Ανάβουν... εις διπλούν τα αίματα στη Βουλή

Οι πρώτες .. αψιμαχίες στη Βουλή εκδηλώνονται με αφορμή τη συζήτηση δυο νομοσχεδίων μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, αλλά και οι ρυθμίσεις για τους δήμους και το άσυλο στα πανεπιστήμια πυροδοτούν εστίες έντασης εν μέσω θέρους.

Σε αντίθεση με τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου -όπου υπήρξαν ευρύτερες συναινέσεις- η νέα κοινοβουλευτική εβδομάδα προβλέπεται ταραχώδης. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθείται στα νομοσχέδια (λόγω του περιορισμένου χρόνου διαβούλευσης) αλλά και το περιεχόμενο κεντρικών διατάξεων.

Η πρώτη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδηλώθηκε στην επιτροπή όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Η κυβέρνηση προχώρησε σε βελτιωτικές ρυθμίσεις, με το ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο να μιλά για «απόλυτα νεοφιλελεύθερο, κομματικό και υπερσυγκεντρωτικό (γύρω από τον πρωθυπουργό) κράτος».

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια και θα έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Ακολουθεί την Τετάρτη το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων από ρυθμίσεις για τους δήμους μέχρι το άσυλο στα πανεπιστήμια.

Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση επισημαίνει πως οι ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων έχουν ως στόχο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική. Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει πως το πολυνομοσχέδιο «ειδικά για τον χώρο της αυτοδιοίκησης συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα». Κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία πως έχει όραμα «την επιστροφή στο μοντέλο του δημάρχου-ηγεμόνα, ένα μοντέλο που τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις».

Σφοδρή αναμένεται να είναι η σύγκρουση και για το άσυλο. Για το θέμα αυτό κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως μπαίνει τέλος στα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ιδεοληψία» της Νέας Δημοκρατίας και για συντηρητική οπισθοδρόμηση.

Παράλληλα το νομοσχέδιο «επεκτείνεται» σε ρυθμίσεις που αφορούν στην ψηφιακή σύνταξη, στον τρόπο διανομής φαρμάκων αλλά και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της δημόσιας διοίκησης. Να σημειωθεί πως επεκτείνεται και στα ταμεία η μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%.

Η νέα εβδομάδα θα δώσει μια πρόγευση για το πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην φθινοπωρινή κοινοβουλευτική «επίθεση» της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ως στόχο από το Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφίσει αλλά επτά νομοσχέδια. Μεταξύ αυτών θα είναι ένα δεύτερο και πιο διευρυμένο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά «γαλάζιων» προεκλογικών δεσμεύσεων. Σε κάθε περίπτωση η... μητέρα των μαχών θα δοθεί στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό, όπου θα ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για το 2020.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Ωστόσο οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν θα είναι οι μόνες εστίες πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου αναμένεται να οδηγήσουν σε μετωπική σύγκρουση τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέσα σε αυτό το σκηνικό διπολισμού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Κινήματος Αλλαγής.

Σημειώνεται πως όσα άρθρα στην προηγούμενη Βουλή πήραν από 151 έως 179 ψήφους χρειάζονται 180 «ναι» για να αναθεωρηθούν. Με δεδομένο πως η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 158 βουλευτές, κρίσιμες αναδεικνύονται οι 22 ψήφοι του Κινήματος Αλλαγής.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, μιλά για μια αντιπολίτευση «μαχητική αλλά ταυτόχρονα υπεύθυνη και προγραμματική». Για να προσθέσει «θα είμαστε εκεί και για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης με προοδευτικό πρόσημο αλλά και για τη δημιουργία ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου, που δεν θα αφήνει τη χώρα ακυβέρνητη».

Μια πρώτη εικόνα των νέων κοινοβουλευτικών δεδομένων θα δοθεί στη συζήτηση για την ψήφο των ομογενών Πρόκειται για ένα θέμα που η κυβέρνηση αποσυνδέει από την διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου και θα προωθήσει άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v