Με ενστάσεις από τους φορείς σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, προχωρά η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το πολιτικό... θερμόμετρο. Το πρωί ήταν η σειρά των φορέων να τοποθετηθούν, ενώ το απόγευμα θα γίνει επί των άρθρων συζήτηση με νέες τοποθετήσεις των κομμάτων.
Τη διαφωνία με διατάξεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος, τονίζοντας πως «θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις που αναθεωρούν ουσιαστικά τον τρόπο άσκησης διοίκησης στη χώρα.
Όπως είπε, ένα μεγάλο κομμάτι διοικητικού έργου μεταφέρεται στο καινούργιο υπερ-όργανο, που είναι η προεδρία της κυβέρνησης και η οποία αποτελείται κατά το ένα τρίτο από μετακλητούς. «Θα αποτελείται δηλαδή από προσωπικό το οποίο δεν υπόκειται στις πειθαρχίες του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Άρα με κάποιον τρόπο ιδιωτικοποιείται αυτή η διαδικασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην επιτροπή η Μαρία Παπασπύρου, γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέριμνα για τη σημαντική αρμοδιότητα που έχει σήμερα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης να ασκεί προσφυγή στο ΣτΕ, με αίτημα την επιβολή μείζονος πειθαρχικής ποινής σε παρανομούντα υπάλληλο.
«Ως προς τη διαφύλαξη της πειθαρχικής νομιμότητας, παρά την ύπαρξη πλείστων μεταβατικών διατάξεων στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, ουδεμία πρόβλεψη περί της ιδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής υπάρχει ως οιονεί καθολικού διαδόχου, παρά μόνο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ» είπε.
Για να σημειώσει πως «δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη που να αφορά σε εκκρεμείς προς συζήτηση πειθαρχικές προσφυγές, οι οποίες έχουν ασκηθεί από τον γενικό επιθεωρητή ενώπιον του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου». Επισημαίνοντας ότι οι εν λόγω πρόσφυγες ανέρχονται σε 40 και αφορούν υποθέσεις μείζονος πειθαρχικής σημασίας.
Να σημειωθεί ότι ενστάσεις για διάταξη του νομοσχεδίου εξέφρασε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας την απόσυρσή της. Ο ΔΣΑ είπε ότι είναι άνιση και άδικη η πρόβλεψη λύσης των συμβάσεων των εμμίσθων δικηγόρων που υπηρετούν στους καταργούμενους φορείς, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται και εντάσσονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όταν για το λοιπό προσωπικό προβλέπεται η μεταφορά αυτού στην ιδρυόμενη αρχή.
Κατά την ακρόαση των φορέων ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Διοικητικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου επεσήμανε πως: «To νομοσχέδιο αυτό, όσο πετυχημένο να είναι από πλευράς της δημιουργικής σκέψης μιας ομάδας, έχει προβλήματα ρεαλισμού, δεν πατάει στην πραγματικότητα, γιατί λείπει η βάσανος των υπηρεσιακών στελεχών».