Η «ατζέντα» της νέας Βουλής

Σε ένα θετικό «πακέτο» εστιάζει η κυβέρνηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η οικονομία αποτελούν σημεία πολιτικών αντιπαραθέσεων. Πως διαμορφώνεται το κλίμα τη δεύτερη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων.

Η «ατζέντα» της νέας Βουλής

Σε διαφορετική θεματολογία επιχειρούν να «οδηγήσουν» την πολιτική ατζέντα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως φαίνεται και από τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στο κυβερνητικό πρόγραμμα και σήμερα σταδιακά το λόγο παίρνουν υπουργοί και υφυπουργοί για να εξειδικεύσουν συγκεκριμένα σημεία.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικεντρώνονται σε μία «θετική» ατζέντα, επιλέγοντας να αναφερθούν στα πρώτα βήματα που θα γίνουν σε κάθε τομέα. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της σε δύο σημεία τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν τηρεί όσα έλεγε προεκλογικά.

Για «εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις» για να χτιστεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης και με αυτό το «όπλο» να ξεκινήσει η συζήτηση για τα πλεονάσματα μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει «βαρουφάκειο πολιτική» βάζοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις δεν είχε ούτε μια λέξη να πει, για αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του εκλογικού του, προγράμματος, δηλαδή τη μείωση των πλεονασμάτων και την επίτευξη ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης 4%”. Το ένα μετά το άλλο μετά το άλλο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Τζανακόπουλος, Εφ. Αχτσιόγλου) κάνουν λόγο για «σιωπή» της κυβέρνησης σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά κ.α.

«Περίοδος χάριτος» δεν θα υπάρχει είπε από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Φραγγίδης, προσθέτοντας πως «τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία ανεπιθύμητη κληρονομία από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση». Επισημαίνοντας πως οι δανειστές «υπενθύμισαν» εκ νέου ότι ο στόχος του 3.5% πρέπει να τηρηθεί και «δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία αντίρρηση».

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών το θέμα πυροδοτεί εντάσεις, κυρίως μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και του Κ. Βελόπουλου. Μεταξύ άλλων υπήρξαν τεταμένοι διάλογοι από τους Μ. Βορίδη και την Σ. Βούλτεψη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, που ζητά να καταργηθεί η Συμφωνία.

Τα πρώτα μετεκλογικά «πυρά» προς την κυβέρνηση εκτοξεύουν στην Ολομέλεια βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφέρθηκε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ λέγοντας πως «επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική αντιλαϊκή αντεργατική κατεύθυνση παραμένει ακλόνητη και οι αντιθέσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι για επιμέρους ζητήματα». Από το ΜΕΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα είπε προς την κυβερνητική πλευρά «με πρόφαση τάχα φιλολαϊκά μέτρα θα καλύψτε την επανάκαμψη της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας στην Ελλάδα».

Το «γαλάζιο» πρόγραμμα δράσης ξεδιπλώνουν σταδιακά στην Ολομέλεια οι υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ αύριο θα υπάρξουν νέες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση θα «κλείσει» αύριο το βράδυ με την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα πρώτα νομοσχέδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v