Οι «ψηφιακοί» στόχοι της νέας κυβέρνησης

Οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Το χρονοδιάγραμμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, που παρουσίασε στην Ολομέλεια.

Οι «ψηφιακοί» στόχοι της νέας κυβέρνησης

Στα «ψηφιακά» βήματα που πρέπει να γίνουν - με στόχο υπηρεσίες φιλικές στον πολίτη- αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης (φωτ). Μιλώντας στην Ολομέλεια ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης- αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα δίκτυα 5G, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο αδειοδότησης των κεραιών είναι κορυφαίας σημαντικότητας για τις επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα.

Σε ότι αφορά τα δίκτυα και τις τηλεπικοινωνίες το σύστημα 112 θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του τρέχοντος έτους. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε συνεργασία με τους παρόχους, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα έχει στη διάθεσή της μια «ενδιάμεση λύση». Αυτή θα αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε επιλεγμένες περιοχές, σε περίπτωση που υπάρξει η σχετική αναγκαιότητα.

«Το στοίχημα δεν είναι μόνο να ψηφιοποιήσουμε τις διαδικασίες αλλά πρωτίστως να τις απλουστεύσουμε και να τις κάνουμε φιλικές προς τον πολίτη, την επιχείρηση αλλά και τα στελέχη του Δημοσίου» σημείωσε ο νέος υπουργός. Επεσήμανε πως η χώρα είναι ουραγός σε όλους τους δείκτες, μένοντας πίσω από χώρες που πριν από δέκα χρόνια δεν θα συγκρινόμασταν καν ως μεγέθη.

Ειδική αναφορά έκανε o K. Πιερρακάκης στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Digital Economy and Society Index), που κατατάσσει τα κράτη – μέλη ανάλογα με τις ψηφιακές τους επιδόσεις. Το 2019, για ακόμα μία χρονιά η χώρα μας κατετάγη μεταξύ των τελευταίων: 26η ανάμεσα στα 28 κράτη – μέλη, οριακά πάνω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Μάλιστα στο σκέλος των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, αφού η Ελλάδα πέφτει ακόμα μία θέση.

Το νέο υπουργείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ανάπτυξης ενός Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας, το οποίο – ανάμεσα σε άλλα - θα περιλαμβάνει:

*Τη δημιουργία ενός μητρώου διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου το οποίο θα είναι προσβάσιμο από τους πολίτες, ώστε να μπορούν να ξέρουν ποιες διαδικασίες ισχύουν και για ποια υπόθεση τους.

*Την έναρξη ενός οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς επιχειρήσεις και πολίτες .

Βαρύτητα θα δοθεί στην «ενδυνάμωση» του θεσμού των ΚΕΠ, ενώ μια από τις πρώτες ενέργειές θα είναι η αποτύπωση όλων των γραφειοκρατικών βημάτων που απαιτούνται στα λεγόμενα γεγονότα ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων (π.χ. απλοποίηση των ενεργειών που πρέπει να κάνουν οι νέοι γονείς).

Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε Κέντρο Δεδομένων συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Παράλληλα η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού θα αποτελεί τον πρακτικό οδηγό που προσδιορίζει τις αρχές και το σχέδιο υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής, ορίζοντας μετρήσιμους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα ανά τρίμηνο.

Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε:

Στις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα αφορούν βελτιώσεις σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου που υλοποιούνται σε 3 έως 12 μήνες. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες

Στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα αφορούν στα μεγάλα έργα που θα υποστηρίζουν τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα σε σημαντικούς τομείς πολιτικής. Ο στόχος είναι να υπάρξουν οι πρώτες προκηρύξεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v