To νέο τοπίο που έχει προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου αποτιμούν στο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο η “ανάγνωση” του αποτελέσματος προκαλεί διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Η εβδομάδα ξεκίνησε με τη διαγραφή των νέων υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λίνας Μενδώνη από το κόμμα, ακολούθησε η διαφοροποίηση του Σταμάτη Μαλέλη για την προεκλογική γραμμή και έκλεισε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης δεν είναι μόνο το ποσοστό του κόμματος στις εθνικές εκλογές, που ήταν οριακά μόνο αυξημένο σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Η κύρια εστία προβληματισμού είναι το ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε σε σχέση με το Μάιο, μεγαλώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων.
Αυτό προκαλεί έντονο σκεπτικισμό για την επόμενη ημέρα, με δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας “φλερτάρει” με τη σοσιαλδημοκρατία. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για προσέγγιση των προοδευτικών ψηφοφόρων, τους οποίους πολιορκεί ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή τα στελέχη του κόμματος “διαβάζουν” με διαφορετικό μάτι τις πολιτικές εξελίξεις, όπως φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ακόμα και η συμμετοχή των Μ. Χρυσοχοΐδη και Λ.Μενδώνη στην κυβέρνηση σχολιάστηκε με διαφορετικό τρόπο.
Η επιτροπή δεοντολογίας διέγραψε τα δύο στελέχη, που είναι πλέον υπουργοί. “Για τη χώρα είναι καλό, για την παράταξη όχι” είπε από τη πλευρά της η Εύα Καϊλή, θυμίζοντας μάλιστα πως ο Μ. Χρυσοχοϊδης είχε χάσει την έδρα του -ενώ είχε εκλεγεί -από επιλογή της προέδρου. Την ίδια στιγμή ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Γιώργος Καμίνης είπε πως στα θετικά της νέας κυβέρνησης είναι ορισμένα στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρωθυπουργικό γραφείο.
Στο μεταξύ με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου παραμένουν στελέχη του κόμματος. Με αιχμές για τη “γραμμή” του ΚΙΝΑΛ στα ζητήματα συνεργασιών αποχώρησε από τη θέση του γραμματέα επικοινωνίας ο Σταμάτης Μαλέλης. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κρεμαστινός έχει τονίσει πως “Τσίπρας και Γεννηματά πρέπει να συνομιλούν. Αν το είχαν κάνει μπορεί να ήταν ήδη κυβέρνηση”.
Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα ξεκίνησε πάντως από την αποτίμηση του ποσοστού που πήρε το κόμμα στις ευρωεκλογές. Η προεδρική πλειοψηφία επισημαίνει πως η σύγκριση πρέπει να γίνει με το ποσοστό των εκλογών του 2015 (ήταν 4.68% τον Ιανουάριο και 6.3% το Σεπτέμβριο).
«Η σύγκριση για το αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται όχι με το αποτέλεσμα του 2015, αλλά με τους 212.000 που ψήφισαν για την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ» τόνισε στην Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης . Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημήτρη Ρέππα, πως είναι «ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%», σχολιάζοντας μάλιστα πως “ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλαμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ. Δώσαμε λάθος στίγμα”.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να βάλει τέλος στα φαινόμενα εσωστρέφειας, στέλνοντας μήνυμα πως το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία . “Η Δημοκρατική παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της δεξιάς και της αριστεράς” σημείωσε.
Χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία “ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο” , προσθέτοντας ταυτόχρονα πως “είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις.»
Μάλιστα στην Κεντρική Επιτροπή η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και σε όσους άνοιξαν την πόρτα εξόδου από το Κίνημα Αλλαγής. Όπως είπε «άλλοι δέχτηκαν τη συμμετοχή μόνο για λίγο» και «άλλοι νόμισαν ότι τους "χρωστάει ο χώρος" και έσπευσαν να αποχωρήσουν -με ή χωρίς προσχήματα- όταν διαπίστωσαν ότι δεν μοιράζουμε καρέκλες εξουσίας».
Σημείωσε δε πως «κάποιοι όχι μόνο δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν μέσα, ως δούρειος ίππος για να υπονομεύσουν. Γι΄ αυτό όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα».
Στις αιχμές που υπήρξαν σχετικά με τη στάση κορυφαίων στελεχών απάντησε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «το περί Δούρειων Ίππων δεν με αφορά. Αλλά εσείς δώσατε ρόλο στον Μπίστη, στον Θεοχαρόπουλο και στον Ραγκούση».
Την ίδια στιγμή η προεδρική πλειοψηφία απαντά πως καμία πλευρά δεν καταθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί το δίπολο Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Χρήστου Πρωτόπαπα, στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, πως “δεν άκουσα καμία άλλη πρόταση απ' αυτή που παρουσίασε η πρόεδρος παρά μόνο κριτική χωρίς περιεχόμενο».
Αναφερόμενος χθες στις εξελίξεις ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης σημείωσε «όποιος στο μυαλό του έχει ότι το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να επιστρέψει σε μία συζήτηση εσωστρεφή πρέπει να του πω ότι οι πολίτες έχουν μια εντελώς διαφορετική άποψη. Προτάσεις και λύσεις θέλει ο πολίτης».