Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο νέο πολιτικό τοπίο

Μέσα σε σκηνικό έντονου διπολισμού, η Χαριλάου Τρικούπη εστιάζει στην οριακή αύξηση του ποσοστού του κόμματος. Τα σημεία όπου μπορεί να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Πώς τοποθετείται η Γεννηματά για εκλογικό νόμο - Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο νέο πολιτικό τοπίο

Τη στάση που θα κρατήσει σε μία σειρά «καυτών» θεμάτων καλείται να αποφασίσει το Κίνημα Αλλαγής, που διατηρεί την τρίτη θέση και περνά οριακά τον «πήχη» του 8% (στις ευρωεκλογές είχε πάρει 7.72%). Το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσαν οι δύο μονομάχοι -συνολικά πήραν λίγο πάνω από το 70%- δεν άφησε περιθώρια για μία εντυπωσιακή ανατροπή σε σχέση με τις κάλπες του Μαΐου.

Η εκτίμηση της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως μέσα σε ένα σκηνικό έντονου διπολισμού, το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να συσπειρώσει προοδευτικούς πολίτες που είπαν «όχι» στο δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης». Στόχος του κόμματος είναι το επόμενο διάστημα να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας, ένα χώρο που αναμένεται ωστόσο να… πολιορκήσει  και ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είδε την εκλογική του δύναμη να ενισχύεται σε σχέση με τις ευρωεκλογές, δυσκολεύει τα σχέδια της Χαριλάου Τρικούπη για ανοίγματα στην κεντροαριστερά.

Στα θετικά σημεία που εστιάζουν στο Κίνημα Αλλαγής είναι τα υψηλά ποσοστά σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως οι νομοί Ροδόπης, Λασιθίου και Αργολίδας. Αντιθέτως εκτιμάται πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην Αττική, όπου τα ποσοστά ήταν κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις το ΚΙΝΑΛ ήταν τέταρτο κόμμα). Επίσης κρίνεται αναγκαίο ένα άνοιγμα στη νεολαία, καθώς το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει καλύτερα ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση», κάνοντας λόγο για «προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων». Παράλληλα μίλησε για μια άνιση μάχη με θετικό αποτέλεσμα, τονίζοντας πως διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής.

Στη νέα Βουλή, το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να εστιάσει κυρίως σε θέματα της καθημερινότητας, όπως η εργασία, το ασφαλιστικό, η υγεία και η παιδεία. «Η μεγάλη πρόσκληση είναι να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη.

Η Φώφη Γεννηματά έχει πει πως υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης σε μία σειρά θεμάτων μείζονος σημασίας. Πρόκειται για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων και του υπερταμείου.

Σημειώνεται πως με βάση τα αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία κατακτά 158 έδρες και το Κίνημα Αλλαγής 22. Επομένως τα δύο κόμματα μπορούν να φτάσουν τον αριθμό των 180 βουλευτών, για να «ξεκλειδώσει» η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Να επισημανθεί πως 151 «ναι» αρκούν μόνο για να αναθεωρηθούν τα άρθρα που είχαν πάρει στην προηγούμενη Βουλή 180 ψήφους. Για όσα είχαν συγκεντρώσει από 151 έως 179 ψήφους απαιτούνται τουλάχιστον 180 «ναι» στην Ολομέλεια. 

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο απαιτούνται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί η όποια αλλαγή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σε περίπτωση που αυτός ο αριθμός δεν συγκεντρωθεί, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι όποιες αλλαγές περάσουν από τη νέα Βουλή θα υλοποιηθούν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v