“Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες” είναι το δίλημμα που βάζει στον δρόμο προς την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για συνεννόηση στα εθνικά θέματα αλλά και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. “Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος. Η λογική επιστρέφει στη χώρα , στις 7 Ιουλίου με τη ψήφο των πολιτών” σημειώνει η πρόεδρος του κόμματος, που παρουσίασε το πρόγραμμα για την Οικονομία και την Κοινωνική Πολιτική.
Το βάρος πέφτει σε μία στρατηγική που συνδυάζει από τη μία πλευρά την ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων και από την άλλη πλευρά την θωράκιση του κοινωνικού κράτους και τη βελτίωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. “Λέμε όχι και στους δύο. Δεν είμαστε ούτε με την πολιτική της ΝΔ που θα επιφέρει νέες ανισότητες στην κοινωνία, ούτε με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί σε διαρκή στασιμότητα στην οικονομία” τονίζει η Φώφη Γεννηματά.
Ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη να υπάρξει “πολιτική σταθερότητα”, που εκφράζεται με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την Συνταγματική Αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο αναλογικότερο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις. Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής εστιάζει σε “ένα αξιόπιστο Σχέδιο με Ελληνική Ιδιοκτησία για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις” ώστε να ξεκλειδώσει η μείωση των πλεονασμάτων και επισημαίνει την ανάγκη το Υπερταμείο να μετατραπεί το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας.
Στη Χαριλάου Τρικούπη επικεντρώνονται στα μέτρα στήριξης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Η πρόταση για τα νοικοκυριά προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Για τους συνταξιούχους προτείνεται νέο ΕΚΑΣ, κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και κατώτερο εισόδημα τα 700 ευρώ για το ζευγάρι. Για τα νέα ζευγάρια το σχέδιο προβλέπει 200 ευρώ τον μήνα επί 3 χρόνια για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και κάλυψη από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Για τους εργαζόμενους έμφαση δίνεται στην αύξηση του κατώτερου μισθού, στην υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας από κοινοτικούς πόρους με δυνατότητα μετατροπής του σε επίδομα εργασίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής στόχος είναι το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (με όρους αγοραστικής δύναμης) να φθάσει σε 5 χρόνια από το 67% σήμερα, στο 80% τουλάχιστον του μέσου Κοινοτικού όρου. Και αυτό απαιτεί: νέες επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους (με το βάρος να πέφτει σε τομείς όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα κ.α.).
Κατά την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στις 12 +1 βασικές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις:
*Μία νέα ποιότητα διακυβέρνησης. Ψηφιοποίηση και παρακολούθηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, ολοκλήρωση των έργων της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.
*Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια. Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
*Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
*Μείωση των φόρων. Ειδικότερα προτείνεται μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, μείωση του φόρου για τους αγρότες στο 13%, ακατάσχετο και αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις. Ειδική αναφορά γίνεται στους μικρο-ομολογιούχους (των οποίων τα ομόλογα κουρεύτηκαν από το PSI) και στην κατάθεση Πρότασης Νόμου που θα αναγνωρίζει έμπρακτα την ζημιά που έπληξε το διαθέσιμο εισόδημά τους.
*Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
*Ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου
*Νέο Πλαίσιο για την Ψηφιακή Εποχή. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία Ταμείου για έρευνα και ανάπτυξη.
*Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς ξεπερασμένους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
*Αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Οικονομία.
*Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτών
* Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής για την Ενέργεια. Από το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνεται πως χρειάζεται λύση που βασίζεται, στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός/στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-Ιδιωτών/ και νέες επενδύσεις στην ενέργεια.
*Εκσυγχρονισμός Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστηρίου.
*Δράσεις για την κλιματική αλλαγή.