Εκρηκτικά δίδυμα στο δρόμο προς την κάλπη

Τα βαριά ονόματα που δίνουν μάχη για την πρωτιά στις εθνικές εκλογές. Η μάχη του σταυρού και ποια είναι τα εσωκομματικά ντέρμπι που απειλούν να αφήσουν εκτός Βουλής στελέχη πρώτης γραμμής.

Εκρηκτικά δίδυμα στο δρόμο προς την κάλπη

Tη μάχη του σταυρού ετοιμάζονται να δώσουν οι υποψήφιοι βουλευτές, μια ανάσα πριν από την τελική αναμέτρηση. Η αγωνία τους είναι διπλή, καθώς δεν... καρδιοχτυπούν μόνο για την πορεία του κόμματος αλλά και για την προσωπική τους επιτυχία.

Ανερχόμενα ονόματα της πολιτικής σκηνής έρχονται να συναγωνιστούν παραδοσιακά στελέχη με στόχο μια θέση στο Κοινοβούλιο. Στην τελευταία «στροφή» πριν την κάλπη οριστικοποιούνται οι υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, αν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν λείπουν οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής.

Σε μια περιφέρεια που παραδοσιακά πολιτεύονται ισχυροί παίκτες της πολιτικής σκηνής , στην Α Αθήνας , η αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή.

Στο ΣΥΡΙΖΑ δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Χριστόφορος Βερναδάκης θα δώσουν τη μάχη του σταυρού. Στην ίδια περιφέρεια κατεβαίνει επίσης ο Νίκος Βούτσης, αλλά και ο Νίκος Φίλης που έχει απήχηση σε ένα πιο αριστερό ακροατήριο.

Στη Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η σειρά κατάταξης. Aνεβασμένες «μετοχές» έχουν τρεις βουλευτές: η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νικήτας Κακλαμάνης.

H «σπασμένη» Β' Αθήνας

Την ίδια στιγμή το σπάσιμο της Β' Αθήνας σε τρεις τομείς ανακάτεψε την ... τράπουλα, δημιουργώντας εσωκομματικές αναμετρήσεις με αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο βόρειο τομέα τα φώτα πέφτουν στη γαλάζια «μάχη» των αντιπροέδρων. Υποψήφιοι είναι ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα.

Στο δυτικό τομέα θα κατέβουν δυο γνωστοί βουλευτές που στο παρελθόν είχαν διατελέσει μέλη γαλάζιων κυβερνήσεων. Πρόκειται για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, που αμφότεροι έχουν ισχυρά ερείσματα στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει βαρύτητα στη συγκεκριμένη περιφέρεια και αυτό σηματοδοτεί το ότι επέλεξε να είναι εκεί υποψήφιος (συνολικά θα είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες).

Στα... νότια στο ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουν στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Νίκος Παππάς και η Θεανώ Φωτίου. Την ίδια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία φαβορί είναι ο Νίκο Δένδιας, ενώ στις δυνατές παρουσίες είναι ο Διονύσης Χατζηδάκης (με μακρά πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση).

Στην Πελοπόννησο ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν οι αναμετρήσεις σε Μεσσηνία και Αρκαδία. Στην Αρκαδία ο νυν βουλευτής Γιώργος Παπαηλιού έχει να αντιμετωπίσει μια δυνατή νέα υποψηφιότητα, αυτή του Χρήστου Στάικου.

Την ίδια στίγμή στη Μεσσηνία μια νέα άφιξη αλλάζει τα δεδομένα. Ο Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος στο νόμο, όπου στις προηγούμενες εκλογές το κυβερνών κόμμα είχε πάρει τρεις έδρες.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα το πιθανότερο είναι πως θα περιοριστεί στη μία μόνο έδρα. Να σημειωθεί πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει πλέον «μετακομίσει» στο βόρειο τμήμα της Β Αθήνας.

Αλλά και στα Χανιά το ενδιαφέρον μονοπωλεί το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερη δύναμη είναι ορατό το ενδεχόμενο εκλογής ενός μόνο βουλευτή. Η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε δυο τελείως διαφορετικούς πολιτικούς: τον Γιώργο Σταθάκη και τον Παύλο Πολάκη.

Η Θεσσαλονίκη

Πηγαίνοντας ... βόρεια γαλάζια ντέρμπι έχει η Α Θεσσαλονίκης, όπου ξεχωρίζουν οι Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης. Πρόκειται για μία περιφέρεια με παραδοσιακά καλά ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εκεί εκλέγεται ο Κώστας Καραμανλής (ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης).

Όσον αφορά στο Κίνημα Αλλαγής οι εσωκομματικές αναμετρήσεις έχουν λιγότερο σασπένς. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη διεκδικούν την ψήφο σε διαφορετικές περιφέρειες και έτσι δεν αναμένονται εκλογικά «θρίλερ».

Ενδιαφέρον έχει η Λάρισα, όπου κατεβαίνουν δυνατά ονόματα όπως ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v