Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι βασικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ

Προβλέπει τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας. Περιορισμός προκαταβολής φόρου στο 50%. Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά το 2020. Συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 11%. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής. Αυξήσεις 7,5% στον κατώτατο μισθό το 2020 και 2021. Διπλασιασμός επενδύσεων ως το 2025. Τα σχέδια για Δημόσιο, Υγεία, Παιδεία, κοινωνική προστασία.

Oι βασικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ

Τις ενότητες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο πρώτος άξονας με τίτλο «Ανάπτυξη για όλους αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, που τόνισε πως την πενταετία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και χάθηκαν 700.000 θέσεις εργασίας. Το μοντέλο χαρακτηρίζονταν από την διαφθορά και την γραφειοκρατία. Τα κονδύλια για τους αναπτυξιακούς νόμους ήταν παγωμένα λόγω φαινομένων κακοδιαχείρισης.

Εμείς, όπως είπε, καταφέραμε σε τέσσερα χρόνια να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και προχωρώντας σε άνοιγμα στους μεσαίους και τα παραγωγικά στρώματα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι σήμερα να έχουμε επιπλέον 40.000 επιχειρήσεις από το 2015.

Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για τις κινήσεις ανάσχεσης του brain drain, τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας των επιχειρήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον αναφέρθηκε στο σχέδιο για το κλίμα και την καινοτομία της «ενεργειακής κοινότητας» που θεσμοθετήθηκε. Μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ προς τους Δήμους αλλά και τις κινήσεις για τη στήριξη των νησιών. «Για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με προτεραιότητες και σαφή χρονοδιαγράμματα, η οποία συζητήθηκε στα 13 περιφερειακά συνέδρια», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και αναφέρθηκε στις κινήσεις για την ενίσχυση των συνεταιρισμών, τις βιώσιμες μορφές τουρισμού και την προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή.

Όπως είπε πρέπει να αποτραπεί η επαναφορά του αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης και να «μη δημιουργήσουμε νέες φούσκες» στο Χρηματιστήριο, την ενέργεια και στις χορηγήσεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό ανέφερε ότι στόχος είναι εξωστρέφεια, κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής. Στους στόχους συμπεριέλαβε:

  • Τον διπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων ως το 2025
  • Την αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ ως το 2025
  • Τη δέσμευση 15 δισ. για νέους επιστήμονες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία εντός 4ετίας
  • Την ολοκλήρωση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων: Κτηματολόγιο ως το 2021, νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη «Δίκη χωρίς χαρτί» ως το 2021 για επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης
  • Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή προβλέπεται το 2030 το 32% της παραγωγής να είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας. Περιλαμβάνονται επίσης περιφερειακά σχέδια για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2020 και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στο 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Αχτσιόγλου: Δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας

Παίρνοντας τον λόγο, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφορές με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η προστασία της εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Μια αντίληψη κοινωνικά ολέθρια και οικονομικά αναποτελεσματική».

Όπως είπε η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία 26% (60% στους νέους) και κατώτατο μισθό μειωμένο κατά 22% (32% για τους νέους), συλλογικές διαπραγματεύσεις παγωμένες και αδήλωτη εργασία στο 20%.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικά πράγματα αλλά «έφτασε μέχρι το μέσο της διαδρομής καθώς πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Κατά την Εφη Αχτσιόγλου δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, ενώ καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός. Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπάρχουν 11 κλαδικές συμβάσεις. Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 20% στο 9%.

«Ακόμα και σήμερα η ΝΔ θεωρεί ότι η περίοδος των απορρυθμίσεων εργασίας αποτελούσε περίοδο θετικών μεταρρυθμίσεων» κατήγγειλε. Πρέπει να αποτρέψουμε την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας, την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, την κατάργηση του Επιδόματος Ανεργίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μιλώντας για τα σχέδια:

  • Στο τέλος της τετραετίας να ξανακερδίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.
  • Δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας.
  • Μείωση ανεργίας γυναικών στο 10%.
  • Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Διαδοχικές αυξήσεις κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021 και επαναφορά αρμοδιότητας καθορισμού τους στους κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
  • Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες αμοιβές.

Τσακαλώτος: Να αποφύγουμε φοροαπαλλαγές για τους λίγους, λιτότητα για τους πολλούς

Με τη σειρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέπτυξε τις θέσεις για τη φορολογία. «Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στους αντιπάλους», τόνισε.

Σημείωσε ότι πρέπει να μιλήσουμε για ποιους δεν έκαναν τίποτα για τη φοροδιαφυγή επί τριάντα χρόνια και μας άφησαν με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ. Για να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου πήρε 63 δισ. ευρώ μέτρα. Εμείς τη συνεχίσαμε αλλά από την αύξηση της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μερίδιο μόλις 17%.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια αλλά και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.

«Ένα πράγμα θέλουμε να αποφύγουμε: φοροαπαλλαγές για τους λίγους συνέχεια της λιτότητας για τους πολλούς. Αυτό είναι ο πυρήνας του προγράμματος της ΝΔ» τόνισε. «Η δέσμευση της ΝΔ να μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα γίνει. Κοστίζει, όμως, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Από πού θα βρεθούν τα λεφτά;» αναρωτήθηκε.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα ισορροπημένο πακέτο με μέτρα που επηρεάζουν παραγωγή και κατανάλωση: 

  • Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%
  • Σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%
  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή).
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
  • Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές
  • Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
  • Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.
  • Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις.

«Καλούμε τα μεσαία στρώματα να σκεφτούν τι παραλάβαμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε. Πρέπει να αποφασίσουν για τη ζωή τους». 

Ξενογιαννακοπούλου: Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε αναλυτική αναφορά στα όσα έγιναν στο χώρο του Δημοσίου: 

  • Απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς
  • Θέσπιση συμφώνου συμβίωσης
  • Νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου
  • Επαναφορά απολυμένων – κατάργηση διαθεσιμότητας
  • Διαφάνεια στην κινητικότητα προσωπικού για πρώτη φορά. Εφαρμογή ενιαίου συστήματος κινητικότητας.
  • Δημοκρατικό και ψηφιακό σύστημα Αξιολόγησης
  • Αδιάβλητο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με συμμετοχή του ΑΣΕΠ
  • Στοχευμένες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια) Εφαρμογή του κανόνα 1:1
  • Ενίσχυση Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Δικαιωμάτων δημοσίων υπαλλήλων
  • Ειδικές διατάξεις πρόσληψης ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο δημόσιο
  • Σύστημα Πολυετούς και Ετήσιου Στρατηγικού Προγραμματισμού Προσλήψεων στη βάση πραγματικών αναγκών
  • Παρατηρητήριο Δημόσιας διοίκησης για την αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία της διοικητικής λειτουργίας

Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης μίλησε για ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠ και σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων εντός του 2020

Η ψήφος του καθένα μας έχει αξία. Όταν η ΝΔ λέει ένα προς πέντε στις προσλήψεις δεν θα υπάρξει καμία πρόσληψη σε υγεία, παιδεία αλλά και ούτε προσλήψεις επιστημόνων. «Σήμερα υλοποιούμε 9.000 προσλήψεις. Με ένα προς πέντε μπορούμε 1.800. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για 1.500 προσλήψεις στην αστυνομία. Ψεύδεται όταν μιλά για προσλήψεις σε νοσοκομεία και παιδεία».

«Η ΝΔ επιδιώκει εκχώρηση δομών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Πίσω από αυτά υποκρύπτονται απολύσεις. Όταν παραχωρείς δημόσιες υπηρεσίες υποκρύπτονται απολύσεις», δήλωσε η υπουργός.

Οι σχεδιασμοί στον τομέα του Δημοσίου, όπως τους περιέγραψε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιλαμβάνουν:

  • Προώθηση της πρότασης για τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας και συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία
  • Θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια
  • Πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο – Απλούστευση των διαδικασιών
  • Ψηφιακό ΚΕΠ εντός του 2020: Εξυπηρέτηση πολιτών από το γραφείο, το σπίτι και τις φορητές συσκευές τους
  • Ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες
  • Αναβάθμιση εργασιακών σχέσεων και συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο
  • Πρόσληψη νέων επιστημόνων στο δημόσιο. Εισροή νέας γνώσης-ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του ανθρώπινου δυναμικού

Αλληλεγγύη και ασφάλεια στην κοινωνία

 Παίρνοντας τον λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος θύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια. Ο ΕΟΠΠΥ είχε χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες παρόχους.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν έλλειμμα άνω του 1 δισ. Οι συντάξεις ήταν περικομμένες οριζόντια 12 φορές  με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ. Υπήρχαν 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές και τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 30 δισ.

Στην Παιδεία ήταν παγιωμένη κατάσταση της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων.

Στην κοινωνική ασφάλιση υπήρχε παντελής έλλειψη οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου και προϋπολογισμού για την προστασία από τη φτώχεια εντός της κρίσης. Διανέμονταν 200 επιδομάτων από 120 πηγές με αδιαφάνεια και ανισοτιμία.

 Σύμφωνα με τον  Ν. Ηλιόπουλο η κυβέρνηση πέτυχε:

Στην Υγεία

  • Διασφαλίσαμε την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία
  • Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ιδρύσαμε νέα νοσοκομεία
  • Εισάγουμε νέα πολιτική τιμολόγησης - αποζημίωσης φαρμάκων μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών
  • Παρέχουμε για πρώτη φορά δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για 800.000 παιδιά Δημοτικού

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

  • Υλοποιήσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών
  • Διαμορφώσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα
  • Μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%
  • Προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν την επόμενη τετραετία
  • Επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ηςσύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί
  • Υλοποιούμε μια ρύθμιση-ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Στην Παιδεία

  • Καθιερώσαμε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση
  • Επεκτείναμε το oλοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Καλύψαμε όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή
  • Ιδρύσαμε 40 νέα Ειδικά Σχολεία και 570 νέα Τμήματα Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • Αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα για πρώτη φορά στο 1% του ΑΕΠ
  • Θεσμοθετούμε μια νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, ώστε η Ανώτατη εκπαίδευση να είναι ενιαία χωρίς ΤΕΙ

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

  • Τριπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας
  • Εφαρμόσαμε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης: Πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, επίδομα παιδιού
  • Μειώσαμε την φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα
  • Εντάσσουμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας στην εργασία, καλύπτοντας το 15% των νέων θέσεων στο Δημόσιο, χωρίς απώλεια του επιδόματος αναπηρίας


Τσίπρας: Νέα αρχή για να μην επιστρέψουν οι θύτες ως εκδικητές 

«Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν».

Μ΄αυτό το ερώτημα-δίλημμα παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα τετραετία, του οποίου τις βασικές πτυχές παρουσίασαν νωρίτερα οι αρμόδιοι υπουργοί.

«Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια, που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού, έρχονται τώρα να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό», τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός».

Και πρόσθεσε:

«Μας σερβίρουν το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία, που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό, που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό.

Γιατί δε πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα; Γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα ;

Γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φώς, όπως τώρα υπόσχονται , και θα τα φέρουν τώρα;».

Ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές.

Αν όλοι αυτοί που έμαθαν να πολιτεύονται με δανεικά, που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, αν όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν, θα επιστρέψουν ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν».

Όπως αναμενόταν, ο κ.Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο τμήμα του πληθυσμού που «έβαλε πλάτη και πλήρωσε περισσότερα για να βγει η χώρα από την κρίση», δηλαδή στα μεσαία στρώματα.

«Κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή. Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Την κόπωσή τους, το θυμό τους, τη δυσαρέσκειά τους.

Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος».

500.000 θέσεις εργασίας – αυξήσεις μισθών

Πριν αναφερθεί στις δεσμεύσεις του κόμματός του, ο κ.Τσίπρας έκανε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στο θέμα των ρουσφετιών (με αφορμή όσαν έγιναν στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα), τονίζοντας:
«Αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, αυτή την χώρα πρέπει να την ξαναφτιάξουμε από την αρχή, όχι να διατηρήσουμε ό,τι βρήκαμε».

Στη συνέχεια, έδωσε το στίγμα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το σχέδιό μας ξεκινά από τον μεγάλο εθνικό στόχο την ανάκτηση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας στον τόπο μας.

Και κανονικότητα στην εργασία σημαίνει ανεργία ξανά στο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης και τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας.

Μέσα στα 4 χρόνια που πέρασαν, μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βρουν δουλειά περισσότεροι από 400.000 άνεργοι συμπολίτες μας.

Την επόμενη τετραετία, είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία.

Και μπορούμε, ξέρουμε τον τρόπο, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Βασικός μας στόχος και δέσμευσή μας λοιπόν:

- 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία. Και παράλληλα θέτουμε ως διττό εθνικό στόχο και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε γι' αυτό ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία

- Ποιοτικές θέσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα αλλά και συνολικά αξιοπρεπείς μισθούς.
Γι' αυτό και προχωράμε μέσα στην επόμενη διετία στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
Για να σβήσει οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.

- Θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο τολμηρά βήματα και για να εδραιώσουμε την αλληλεγγύη και την ασφάλεια σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Με 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

- Ταυτόχρονα θα εγγυηθούμε, όχι απλά ως πολιτική δέσμευση αλλά ως όρκο απέναντι στις γενιές του αύριο ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για να μπορεί η Ελλάδα να γίνει ξανά μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης για τους νέους γονείς και τα νέα ζευγάρια να σχεδιάζουν με καλύτερους όρους την οικογενειακή τους προοπτική.

--- Υλοποίηση των μεγάλων εθνικών στόχων για την πράσινη ανάπτυξη: Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030.

--- Χτίζουμε μια οικονομία σύγχρονη, οικολογική, πρωτοπόρα και εξωστρεφή, με διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.

Μείωση φορολογίας

--- Οικονομία δίκαιη και ορθολογική που στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα και ευνοεί την επανεπένδυση.

Γι' αυτό και προχωράμε σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

• Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%

• Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%

• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.

Σύνταγμα, Εκκλησία, δικαιώματα

--- Η Ελλάδα της νέας εποχής δεν έχει ανάγκη μόνο από οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις αλλά και από μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές.

Γι' αυτό και μπροστά μας υπάρχει η προοπτική ενός Νέου Συντάγματος. Στην προηγούμενη Βουλή τολμήσαμε και κάναμε το αποφασιστικό βήμα. Μένει η επόμενη Βουλή αυτό το βήμα να το ολοκληρώσει. Αλλά χρειαζόμαστε την ισχυρή εντολή του λαού.

Για το Νέο Σύνταγμα αλλά και για όλες τις απαραίτητες θεσμικές τομές. Για να ολοκληρώσουμε με συναίνεση και ειλικρινή διάλογο την τομή για τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. Για να προχωρήσουμε στο μεγάλο εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Η μεγάλη επαναστατική αλλαγή στη σχέση κράτους και πολίτη, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εξυπηρετείται από το σπίτι του αποφεύγοντας τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και την ταλαιπωρία. Αλλά και για να προχωρήσουμε με τόλμη και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, που κάποτε θα έμοιαζαν επαναστατικές αλλά σήμερα η κοινωνία μας είναι πλέον ώριμη για να υποστηρίξει, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Γιατί για εμάς όλοι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη καταγωγή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό του προσανατολισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v