Σκληρή κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια και ψηφίζεται αύριο. Ενστάσεις από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία αλλά και το περιεχόμενο των αλλαγών.

Σκληρή κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Στο κυβερνητικό σχέδιο για την παιδεία -που περιλαμβάνει την αλλαγή στον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε μία τριετία- αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής. «Τέρμα στην υποκρισία. Η τρίτη λυκείου δεν υπάρχει και αυτό είναι ένα εθνικό πρόβλημα, στο οποίο υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών» σημείωσε και προσέθεσε πως οι προωθούμενες αλλαγές έρχονται «μετά από τρία χρόνια διαβουλεύσεων με εντάσεις, αντιρρήσεις αλλά και πολλά επιχειρήματα».

Ο υπουργός -κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια- επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές καθώς το κόστος για την ελληνική οικογένεια φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο εστίασε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και επεσήμανε χαρακτηριστικά:

Για την «αρχιτεκτονική» του νέου συστήματος. «Δημιουργούνται νέα τμήματα, υπάρχουν συνέργειες ΤΕΙ και ΑΕΙ και προβλέπονται διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις».

Για το απολυτήριο. «Θα διορθώνεται από εκπαιδευτικούς των διπλανών σχολίων με τα ονόματa κλειστά, για να μη δέχονται αφόρητη πίεση οι εκπαιδευτικοί».

Για τον ρόλο της Συγκλήτου. «Με τις Συγκλήτους δεν παίζουμε ποδόσφαιρο, έχουν κάθε δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους. Εμείς ως πολιτεία, αφού πάρουμε αυτές τις γνώμες, έχουμε την ευθύνη να πάρουμε την απόφαση».

Για τις κλασικές σπουδές. «Η έμφαση είναι στη μαγεία των κειμένων. Τα λατινικά είναι κατ' επιλογή μάθημα. Ωστόσο γιατί όσα μαθήματα εξετάζονται θεωρούνται σοβαρά και τα υπόλοιπα δεν είναι;».

Για τους πτυχιούχους μηχανικούς. «Θα υπάρξει τροπολογία μαζί με τον Χ. Σπίρζτη για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα».

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως δημιουργεί ένταση γιατί «δεν πιστεύατε ότι θα καταφέρουμε». Ειδική αναφορά έκανε στις 15.000 διορισμούς, λέγοντας, «ρωτώ την αντιπολίτευση, τους θέλουμε αυτούς τους διορισμούς;» και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «δημιουργική λογική, που εκφράζεται στις ψηφοφορίες».

Συνέχισε τα βέλη στην αντιπολίτευση λέγοντας «θα σταματήσουμε; Ή θα έχουμε συνέχεια της υποκρισίας σε αυτό το ιδιόμορφο θέατρο του παραλόγου;». Όσον αφορά στο δημόσιο σχολείο επεσήμανε πως «στάθηκε στα πόδια του και δεν κατέρρευσε η εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης, γιατί έχουμε εκπαιδευτικούς που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα γαλάζια έδρανα. Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 σελίδες και 200 άρθρα και κανείς βουλευτής δεν θα μπορούσε να το έχει μελετήσει ουσιαστικά σε ένα τριήμερο. Σε υψηλούς τόνους ο Κ. Τζαβάρας -απαντώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος- είπε «τη χάβρα των Συριζαίων δεν θα την ανεχτώ. Έχετε κάνει τη Βουλή λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων».

«Είναι απαράδεκτο ότι έρχεται το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όλα τα νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία έρχονται ή καλοκαίρι ή μέρες με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου δεν φθάνει, πρέπει να αποσυρθεί» είπε από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης. Να σημειωθεί πως στη συζήτηση δεν συμμετέχουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, που είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ίδια στάση τηρούν και στην Ολομέλεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v