Με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, που θέλει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Σε αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς στόχος είναι να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στον δρόμο προς την κάλπη.
Οι διεργασίες των τελευταίων ημερών για το Πολιτικό Συμβούλιο «υπενθύμισαν» τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν σε έναν πολυκομματικό φορέα όπως είναι το Κίνημα Αλλαγής. Στον δρόμο προς την κάλπη, θα επιδιωχθεί συστράτευση δυνάμεων, με στόχο τον επαναπατρισμό παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και την κατάκτηση της τρίτης θέσης.
Στελέχη του κόμματος εξαπολύουν βέλη στην κυβέρνηση πως καλλιεργεί ένα κλίμα σκανδαλολογίας και εκτιμούν πως αυτό μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ και να αυξήσει τη συσπείρωση στο ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι τυχαίο πως κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «το βρώμικο '89» και κατηγόρησε το Μαξίμου πως θέλει «να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στη λάσπη».
Δεδομένο είναι πως το επόμενο διάστημα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει τα βέλη απέναντι -όπως η ίδια λέει- στη «δεξιά Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι η νέα δεξιά». Μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή επεσήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως πρώτη φορά αριστερά και δημιούργησε τη νέα δεξιά», ενώ συνεχίζονται οι αναφορές σε καραμανλική συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος.
Στο Κίνημα Αλλαγής, η εκτίμηση είναι πως τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για την «Πυθία» αλλά και το απαλλακτικό βούλευμα για τον Αν. Γεωργίου (πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ) ενισχύουν τις θέσεις του κόμματος κυρίως σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η επαναπροσέγγιση αυτών των ψηφοφόρων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, με δεδομένο πως την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημιουργήσει «γέφυρες» με την κεντροαριστερά.
Το νέο 21μελές Πολιτικό Συμβούλιο εξελέγη προχθές μετά από επίπονες διεργασίες που πυροδότησαν έναν νέο κύκλο συζητήσεων και τάραξαν τα εσωκομματικά «νερά». Η εισήγηση από την πλευρά της Φ. Γεννηματά ήταν να υπάρξει σταυροδοσία σε ποσοστό 100%, θέση που πέρασε μετά από ψηφοφορία.
Ωστόσο το θέμα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη (ο οποίος δεν έβαλε υποψηφιότητα). Η ένσταση ήταν πως θα έπρεπε να ακολουθηθεί το μοντέλο που είχε εφαρμοστεί παλιότερα (και επί Γιώργου Παπανδρέου), με σταυροδοσία 40%.
Τελικά στην ψηφοφορία ο Μανώλης Χριστοδουλάκης επανεξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής με 168 θετικές ψήφους, ενώ υπήρξαν και 102 λευκά (κάτι που θεωρείται ως μια άτυπη εσωκομματική καταμέτρηση). Όσον αφορά στο Πολιτικό Συμβούλιο, στην ψηφοφορία πρώτος ήρθε ο Γιώργος Καμίνης. Επίσης συμμετέχουν στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ αλλά παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ (π.χ. ο Θεόδωρος Μαργαρίτης) αλλά και πρόσωπα που πολιτικά είναι κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου (όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης). Από τα στελέχη που είναι κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη εξελέγη ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Πάντως σε αυτή τη φάση το «βλέμμα» όλων είναι στραμμένο στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ δεδομένο είναι πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω... αποκαλύψεις για τη στάση του κόμματος στο μετεκλογικό τοπίο. Αυτό που επισημαίνεται, είναι πως οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν σε άμεση συνάρτηση με το αποτέλεσμα των εκλογών, χωρίς πάντως να είναι σαφές με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.
Τις επόμενες ημέρες, η Φώφη Γεννηματά θα κλείσει εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια, ενώ σήμερα σε εκδήλωση που θα γίνει στον πολυχώρο «Αθηναΐς» θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Την παρουσίαση θα κάνει ο Παύλος Χρηστίδης και στο ψηφοδέλτιο θα είναι οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή αλλά και ισχυρά «χαρτιά» όπως ο Νίκος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καμίνης.