Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Οι άρσεις των ασυλιών αναζωπυρώνουν την αντιπαράθεση στη Βουλή. Η “επιστροφή” της πολιτικής συζήτησης στα σκάνδαλα και η στρατηγική των κομμάτων.

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Μέσα σε τεταμένο πολιτικά κλίμα αναμένεται να γίνει σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας βουλευτών, μεταξύ των οποίων και του Ανδρέα Λοβέρδου για την Novartis. Αυτό άλλωστε φάνηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής.

Η επιτροπή κλήθηκε να αποφασίσει σε ποιες περιπτώσεις βουλευτών θα ζητηθεί σήμερα η άρση της ασυλίας και σε ποιες περιπτώσεις θα ακολουθηθεί το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο αποτέλεσε αφορμή για να “αναμοχλευτούν” πολιτικές συγκρούσεις, με τους τόνους να ανεβαίνουν.

Το τελευταίo διάστημα η συζήτηση περί σκανδάλων έχει φουντώσει, αφήνοντας ακόμα και θέματα που σχετίζονται με την οικονομία σε δεύτερο πλάνο. Στο δρόμο προς την κάλπη το κλίμα πόλωσης θα ενταθεί ακόμα περισσότερο και η σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται πως θα δώσει μία εικόνα της στρατηγικής των “μονομάχων” ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Η κυβέρνηση τονίζει πως έχει το  ηθικό πλεονέκτημα, επισημαίνοντας πως μια σειρά υποθέσεων από το παρελθόν βρίσκονται στη δικαιοσύνη και αναμένονται οι αποφάσεις (μία από αυτές είναι και η Novartis). Από την πλευρά της η αντιπολίτευση -κυρίως η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής- ζητούν να διερευνηθούν περαιτέρω συγκεκριμένα θέματα (π.χ. έχουν επανειλημμένα αναφερθεί το τελευταίο διάστημα στο Μ. Πετσίτη) και εξαπολύουν πυρά στην κυβερνητική πλευρά.

Τα “φώτα” πέφτουν σήμερα στο αίτημα για την άρση της ασυλίας του Ανδρέου Λοβέρδου για τη Novartis. Ο βουλευτής θα μιλήσει στην Ολομέλεια και έχει ζητήσει να υπάρξει άρση της ασυλίας και επομένως η σχετική πρόταση θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία. Θα είναι η πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Novartis μετά τη δικογραφία για το θέμα που έχει σταλεί στη Βουλή και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις.

Σημειώνεται πως στη δικογραφία -που φτάνει τις 91 σελίδες- γίνεται αναφορά στην αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας και στο πλαίσιο αυτό ζητείται η άρση της ασυλίας του βουλευτή. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλά για “σκευωρία” και έχει δηλώσει πως δεν θα κάνει χρήση ούτε του άρθρου 62 (για τη βουλευτική ασυλία) ούτε του 86 (περί ευθύνης υπουργών).

Στην Ολομέλεια θα συζητηθούν δύο ακόμα άρσεις ασυλίας: του Μάριου Σαλμά (για τις αρθροσκοπήσεις) και του Αριστείδη Φωκά (για ένα ιδιωτικό θέμα). Την άρση της ασυλίας έχει ζητήσει και ο Μάριος Σαλμάς και επομένως και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία.

Η πολιτική σύγκρουση “αναζωπυρώθηκε” χθες στην επιτροπή δεοντολογίας, όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να κινηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και των τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Θα ακολουθηθεί επομένως η διαδικασία που προβλέπεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και το θέμα δεν θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέες κόντρες, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει βέλη στην κυβερνητική πλειοψηφία για την απόφαση αυτή. Οι τόνοι στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ανέβηκαν και όταν ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε στον Αδ. Γεωργιάδη και στο ενδεχόμενο να ακολουθήσει το “δρόμο” του Αν. Λοβέρδου. Λίγο αργότερα υπήρξε νέα πολιτική κόντρα όταν ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σχολίασε το ότι κάποιες υποθέσεις προχωράνε ταχύτερα ενώ κάποιες άλλες (π.χ. Στουρνάρας για Πολάκη) παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα σε εκκρεμότητα.

Πάντως η σημερινή ημέρα στη Βουλή δεν “περιορίζεται” στη συζήτηση για την άρση των ασυλιών. Θα ακολουθήσει επίκαιρη ερώτηση τεσσάρων βουλευτών (του Πάνου Καμμένου, της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, του Κώστα Κατσίκη και του Αριστείδη Φωκά) προς τον υπουργό Εξωτερικών με θέμα “διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης των Προξενικών Γραφείων Διπλωματικών Αρχών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v