Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που αποφάσισε σε ποιες περιπτώσεις θα εισαχθεί αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια η άρση της ασυλίας. Ειδικότερα για τον Παύλο Πολάκη και τον Πάνο Καμμένο δεν θα γίνει αύριο συζήτηση, καθώς θα ακολουθηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.
Όσον αφορά στον Παύλο Πολάκη, η άρση ασυλίας είχε ζητηθεί μετά από μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, για συκοφαντική δυσφήμιση (λόγω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολάκης μίλησε για ένα φθηνό αντιπερισπασμό, λέγοντας πως «εγώ έπιασα τον κλέφτη και εκείνος μου κάνει μήνυση γιατί μίλησα άσχημα».
Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε πως η μήνυση αφορά την περίοδο άσκησης υπουργικών καθηκόντων και άρα πρέπει να κινηθεί διαδικασία συλλογής υπογραφών και συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτό σημαίνει πως θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία, που προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Πολάκης και βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν έναν έντονο διάλογο σχετικά με τον Αδ. Γεωργιάδη. Πηγές από την αντιπολίτευση αναφέρουν πως ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως τον ίδιο δρόμο με τον Αν. Λοβέρδο θα έχει και η υπόθεση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Και όταν ρωτήθηκε για το τι γνωρίζει -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές-, είπε πως υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την εισαγγελία διαφθοράς ότι η υπόθεση ερευνάται, άρα εξετάζονται περαιτέρω τα στοιχεία.
Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε δια υπομνήματος να μετατραπεί η δικογραφία από βουλευτική σε υπουργική, διότι όταν τελέστηκε το γεγονός αυτό ήταν υπουργός Άμυνας. Πρόκειται για μήνυση που είχε καταθέσει ο εκδότης Γ. Κουρτάκης για συκοφαντική δυσφήμιση. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα συζητηθεί το θέμα αύριο στην Ολομέλεια.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος (για τη Novartis) και ο Μάριος Σαλμάς (για τις αρθροσκοπήσεις) ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους και την τελική απόφαση θα πάρει αύριο η Ολομέλεια. Υπέρ της άρσης ασυλίας των δύο βουλευτών ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της Ένωσης Κεντρώων, ο εκπρόσωπος της οποίας ψήφισε «παρών». Επίσης θα συζητηθεί και η άρση της ασυλίας του Αρ. Φωκά για ένα ιδιωτικό θέμα.
Σε δήλωση του ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας Αν. Κουράκης ανέφερε πως δύο βουλευτές ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους (πρόκειται για τους Αν. Λοβέρδο και Μ. Σαλμά). Οι δύο άλλες περιπτώσεις (πρόκειται για τους Π. Πολάκη και Π. Καμμένο) που συζητήθηκαν στην Επιτροπή αφορούν υποθέσεις που δεν έχουν υπαχθεί προηγουμένως στη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει πως “για τις δύο αυτές περιπτώσεις η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας λαμβάνοντας υπόψη και την από 28.11.2016 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής πρότεινε η σχετική υπόθεση να ακολουθήσει τη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος. Δημοσιεύματα ότι δήθεν οι σχετικές υποθέσεις συγκαλύπτονται μέσω της παραπομπής στο άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ανακριβή. Οφείλονται προφανώς σε παραπληροφόρηση, αφού με τη δεδομένη εξέλιξη η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή”.