Στην προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και στο Ελληνικό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ειδικότερα για το Ελληνικό επεσήμανε πως «είχα πει πως μέχρι το τέλος του 2018 μπορούσαν, αδειοδοτικά να μπουν μπουλντόζες. Επαναλαμβάνω ότι και αύριο αδειοδοτικά μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα. Όμως υπάρχει όρος στη σύμβαση, που εσείς φτιάξατε (απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση) και δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε, που λέει ότι η μεταβίβαση θα γίνει ότανολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο».
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή, παίζει ρόλο ο ρυθμός υποβολής των σχεδίων για να προχωρήσουν οι εγκρίσεις των αδειών. Και επεσήμανε πως «υπήρξαν διαπραγματεύσεις του επενδυτή με ενδιαφερόμενους επενδυτές που κράτησαν πάνω από οχτώ μήνες – γι’ αυτό δεν φταίει η κυβέρνηση – και αυτό μπορεί να κρατήσει και 3 χρόνια γιατί θέλει ο επενδυτής τους καλύτερους όρους».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Αστέρα Βουλιαγμένης, σημειώνοντας πως το 2015 είχε κοπεί από το ΣτΕ η σύμβαση, γιατί προέβλεπε πως μπροστά θα χτιστούν 100 βίλες. Ακολούθησε διαπραγμάτευση από την αρχή και με το ίδιο τίμημα θα χτιστούν 14 βίλες πάνω σε υπάρχοντα κτίρια που θα κατεδαφίζονταν. «Λύσαμε τα ανοιχτά ζητήματα (π.χ. τα περιβαλλοντικά), εξασφαλίσαμε τη συναίνεση του δήμου και πέρασε ομόφωνα» επεσήμανε.
Κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο Στέργιος Πιτσιόρλας έκανε αναφορά στο τοπίο, που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία. «Επενδύσεις υπάρχουν και μάλιστα σε παραγωγικούς τομείς. Προφανώς θέλουμε παραπάνω αλλά υπάρχει μία εικόνα που είναι αισιόδοξη» επεσήμανε και προσέθεσε «στις ξένες επενδύσεις έχουμε αύξηση 13%. Είμαστε στο καλύτερο σημείο μετά από το 2006, καθώς το 2018 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στο 2% του ΑΕΠ».
Παράλληλα μίλησε για μία στρατηγική κινήτρων που «θα ευνοεί ένα μοντέλο ανάπτυξης και όχι αεριτζήδες». Όπως είπε υπάρχουν σοβαρά θέματα, που αν δεν λυθούν δεν πρόκειται να απλοποιηθεί η διαδικασία των επενδύσεων, επισημαίνοντας προς την αντιπολίτευση «αντί να τσακωνόμαστε πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης».
Όσον αφορά στα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν έκανε αναφορά στο κτηματολόγιο, στους δασικούς χάρτες, στην περιβαλλοντική νομοθεσία, στις χρήσεις γης κ.α. «Όλα αυτά είναι σε διαδικασία επίλυσης» τόνισε και προσέθεσε «όταν λυθούν θα διευκολυνθεί η διαδικασία αδειοδοτήσεων σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν ζητήματα που αν δεν λυθούν δεν θα υπάρχει επιτάχυνση των επενδύσεων».