Σέβομαι τις απόψεις του Δημήτρη Κουτσούμπα, δεν μπορώ να πω το ίδιο για την ομιλία του πρωθυπουργού.
«Ευτυχώς που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα συνταγματικά. Επιδείξατε μια άγνοια ή μια συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ. Δεν αναφέρετε ότι στην πρώτη μας συνάντηση τον Ιανουάριο του 2016 είχα θέσει ο ίδιος πρόταση για Συνταγματική Αναθεώρηση: ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που θέλει να αναθεωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το αντίθετο ώστε να προκύψουν άνω των 180 βουλευτών και η επόμενη βουλή με απλή νομοθεσία να καθορίσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ μεταξύ των δυο κοινοβουλίων υπάρχει η λαϊκή εντολή: μεσολαβούν εκλογές. Ετσι στις επόμενες κάλπες δεν ψηφίζεται μόνο κυβέρνηση αλλά και κατεύθυνση των αλλαγών. Υπό αυτό το πρίσμα ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την παραπάνω πρόταση. «Όχι μισές δουλειές».
Οπως υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει πολιτική διαχείριση της ήττας της.
Λίγες οι συγκλίσεις
Ο επικεφαλής της ΝΔ τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα παρότι το πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό. Όπως είπε η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα. «Καταθέσαμε 59 προτάσεις για αναθεώρηση ισάριθμων άρθρων. Περιμένουμε έστω και τελευταία στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία να αντιμετωπίσει κάποιες από αυτές με ανοικτό πνεύμα».
Τόνισε ότι είναι θετικό ότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν με τρόπο που δείχνει διάθεση συναινέσεων. Στις προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις αλλά αποτυπώνονται και οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των κομμάτων. «Φαίνεται πως βλέπει ο καθένας το μέλλον της χώρας, ποιος θέλει να πάει μπροστά και ποιος την θέλει καθηλωμένη».
Ανταλλάσσονται συνειδήσεις
Ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για βουλευτές που αλλάζουν θέσεις με αντάλλαγμα αξιώματα, και άλλους που ανήκουν σε δυο κοινοβουλευτικές ομάδες. «Βουλευτές δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά έχουν παραχωρήσει τη συνείδησή τους στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα».
Συνέχισε λέγοντας ότι έχουμε δυο πλειοψηφίες. Τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ που είναι βουλευτές και μια άτυπη ομάδα 151 βουλευτών ειδικού σκοπού. «Είμαι περίεργος να δω τις πλειοψηφίες όπως θα διαμορφωθούν για την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος».
Εχουμε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές «τριγύριζα».
«Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό. Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η επόμενη Βουλή αποφασίζει
«Επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων» υπογράμμισε επικαλούμενους Συνταγματολόγους.
«Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κ. Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα;» αναρωτήθηκε και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία».
Η εναλλακτική πρόταση
Ο αρχηγός της ΝΔ επανέλαβε την πρόταση να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις της ΝΔ και η ΝΔ τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατέθεσε και μια εναλλακτική: «Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».
Ο ΠτΔ θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με 151 βουλευτές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανέντιμη την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Θέλουμε να καθιερώσουμε σταθερό εκλογικό κύκλο» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία».
Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεκαθάρισε τη θέση του έναντι της επανεκλογής Προκόπη Παυλόπουλου υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το όνομα του ΠτΔ για κομματικούς σκοπούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις του κόμματος. «Προωθούμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μέσα από ένα σταθερό και ορθολογικό οικονομικό περιβάλλον για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», τόνισε. Υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμποδίσει κάθε μεταρρυθμιστική αλλαγή για πολλά χρόνια. Αυτά είναι τα κεφάλαια στα οποία αρνείται τις αναγκαίες αλλαγές: Δημόσια Διοίκηση, Εκπαίδευση, Ανάπτυξη, Δικαιοσύνη, Δημοσιονομική Σταθερότητα, Περιβάλλον. Εμείς θα τις υλοποιήσουμε»
Συμπλήρωσε ότι «η χώρα χρειάζεται σήμερα μια λειτουργική δημοκρατία. Που θα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα, που θα εξασφαλίζει τη διάκριση των εξουσιών και κυρίως τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτές οι ανάγκες αποτυπώνονται στις προτάσεις μας».